PUBLICITÉ

Zon: wat zijn de symptomen van een zonnesteek?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/07/2014 - 17h31
-A +A

Een zonnesteek of hitteberoerte is het gevolg van langdurige blootstelling aan de zon en kan heel ernstig zijn. Soms loopt het zelfs fataal af.

Aarzel dus niet om bij de minste twijfel een arts of de hulpdienst te roepen.

Bij welke symptomen moet er bij u een lampje gaan branden?

PUB

Symptomen van een zonnesteek

 • Abnormaal hoge lichaamstemperatuur.
   
 • De persoon  in kwestie is uitgedroogd (heeft te veel vocht verloren), soms klaagt hij ook over felle dorst.
 • Overdadig zweten dat plots stilvalt en dus niet langer zijn regulerende functie vervult.
 • De huid wordt droog en warm, krijgt rode vlekken en vooral in het gezicht voelt ze heel warm aan.
  Ook de lippen en de tong zijn droog.

Goed om te weten: als de huid te droog is, blijft ze nog even gerimpeld als u erin geknepen hebt. U kunt dus weten of iemand uitgedroogd is door in zijn huid te knijpen.

 • Misselijkheid, braken.
 • Felle hoofdpijn.
 • Krampen en spierpijn (benen, armen, billen, buik).
 • Vermoeidheid, algemene verzwakking, slaperigheid.
 • Snelle en oppervlakkige ademhaling.
 • Verhoogde hartslag.
 • Bloeddrukval.
 • Beklemmend gevoel.
 • Problemen om te praten, verward.
 • Sufheid, duizeligheid, oorsuizen.
 • Flauwte, stuiptrekkingen en zelfs bewustzijnsverlies (coma).

Zo gauw u de eerste tekenen van een zonnesteek opmerkt (gezicht voelt heel warm aan, slachtoffer wordt onwel en heeft hoofdpijn) moet u het slachtoffer meteen naar een schaduwrijke - en als het kan een koele - plek brengen.

 

Zonnesteek: wat is er precies aan de hand?

Het lichaam krijgt zijn inwendige temperatuur niet meer geregeld, waardoor de temperatuur begint te stijgen. Dat noemt men hyperthermie.

Een verhoogde lichaamstemperatuur lokt allerlei symptomen uit. Die zijn ernstiger naarmate de lichaamstemperatuur hoger is. Als er niet snel wordt ingegrepen, kunnen het zenuwstelsel, de nieren en het hart worden aangetast. Er bestaat ook een risico op coma.

Als de temperatuur van het lichaam meer dan 40,5°C bedraagt, is een zonnesteek altijd fataal. Neem de signalen dus ernstig. Een zonnesteek is levensbedreigend!

 

Wanneer en wie?

Een zonnesteek komt vooral voor bij langdurige en overmatige blootstelling aan de zon, maar ook aan de hitte. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval tijdens een hittegolf of als de auto in de zon geparkeerd staat en de ramen dicht zijn. Ook intensief sporten of zware lichamelijke inspanningen waarbij het vochtverlies niet voldoende gecompenseerd wordt, kunnen de lichaamstemperatuur doen stijgen.

Risicopersonen zijn vooral bejaarden, omdat oudere mensen de dorst minder goed voelen. Ook kleine kinderen verliezen snel te veel vocht omdat hun systeem dat de waterhuishouding regelt nog niet volledig ontwikkeld is. Ook sporters lopen een verhoogd risico. Maar we kunnen allemaal een zonnesteek krijgen als we te lang met ons hoofd in de vlakke zon zitten.

Alcohol ontregelt onze temperatuurregeling en vergroot daardoor ook het risico op een zonnesteek, net als bepaalde geneesmiddelen zoals vaatvernauwende middelen.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/07/2014 - 17h31

Frans Gezondheidsministerie, « Caninule: recommandations pour la population », http://www.sante.gouv.fr/caninule -recommandations-pour-la-population.html, mei 2014. Frans nationaal Instituut voor preventie en gezondheidseducatie (Inpes), « Canicule et fortes chaleurs: comprendre les risques ».

 

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonnesteek: potentieel dodelijk! Gepubliceerd op 14/07/2016 - 11h55

‘s Zomers stijgt het kwik en ligt de gevreesde zonnesteek op de loer. Een zonnesteek kan fataal aflopen en moet dus met spoed worden behandeld. We kunnen het niet genoeg herhalen: blijf in de schaduw en zoek de koelte op als de temperatuur stijgt!

Meer artikels