PUBLICITÉ

Zon en couperose

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/05/2012 - 18h20
-A +A

Couperose is een goedaardige huidaandoening, maar ze kan wel een behoorlijke impact hebben op het dagdagelijkse leven. Het komt er op aan om de uitlokkende factoren op te sporen om ze zo vroeg mogelijk aan te pakken. Een van die factoren is de zon en een verwittigd zonnebader is er twee waard!

PUB

Couperose: een vaak voorkomende huidaandoening

Couperose of acne rosacea komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking. De dermatose treft meestal vrouwen van 30 à 40 jaar oud en vooral vrouwen met een lichte huid, blauwe ogen en lichtkleurig haar.
Aanvankelijk is de huidaandoening goedaardig, ook al gaat ze gepaard met soms aanzienlijke hinder. Maar couperose kan evolueren naar ernstige klinische vormen. Daarom is het belangrijk om de diagnose zo snel mogelijk te stellen. Alleen zo kan de aandoening behandeld worden en de evolutie ervan afgeremd.

Wat zijn de symptomen en de voorspellende tekenen?

Couperose treedt progressief op, maar gaat wel gepaard met hevige blossen of 'flushes'. Dat zijn vasomotorische opwellingen die heel plots en onregelmatig kunnen optreden. Ze gaan gepaard met een sterk warmtegevoel en rode vlekken op de huid ter hoogte van het gelaat en de hals.
Er zijn verschillende factoren die flushes kunnen uitlokken. Meestal treden ze op na een warme of gekruide maaltijd, na het drinken van alcohol of koffie, maar ook bij angst of stress. Ook temperatuurschommelingen en blootstelling aan de zon kunnen flushes veroorzaken en couperose aan het licht brengen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 29/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 18h20

Le Quotidien du médecin, maart 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Couperose: uitlokkende en verergerende factoren Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Couperose is een vaak voorkomende huidaandoening, maar toch kent het grote publiek de ziekte niet echt. En ook voor artsen heeft de ziekte nog ongekende aspecten. Maar de factoren die couperose uitlokken en verergeren zijn almaar beter gekend.

Weg rode wangen! Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Couperose is een aandoening die gepaard gaat met min of meer uitgesproken rode vlekken in het gelaat. Mensen die met deze hinderlijke huidaandoening kampen, moeten weten dat ze behandeld kan worden. En iedereen moet weten dat de rode wangen of verwij...

En als het nu eens couperose was? Gepubliceerd op 22/05/2012 - 09h56

Couperose, ook acne rosacea genoemd, is een veelvoorkomende huidaandoening . Eigenaardig genoeg, beseft 80% van de mensen met couperose niet dat ze door de aandoening getroffen zijn... Wellicht hebben ze de symptomen die ze ondervinden niet in verban...

Rode vlekken in het gezicht: wat is couperose? Gepubliceerd op 26/06/2012 - 13h25

Deze veelvoorkomende huidziekte wordt gekenmerkt door rode vlekken en puistjes in het gezicht . Couperose treft in het bijzonder vrouwen tussen 30 en 50 jaar. De aandoening is verantwoordelijk voor heel wat esthetisch en sociaal ongemak.

Meer artikels