We horen heel veel spreken over de schadelijke invloed van de zon op de huid, maar de UV-straling is ook gevaarlijk voor onze ogen. Zorg er dus voor dat u het hele jaar door, en zeker in de zomer, uw zonnebril op zak hebt, en kies er niet zomaar een!

Ogen en UV gaan niet goed samen!
Als we niet voorzichtig zijn, kunnen de ultraviolette stralen onze ogen beschadigen. Algemeen gesteld houdt elke langdurige blootstelling een verhoogd risico in op conjunctivitis, oogontsteking, vroegtijdig cataract, oedeem, pathologieën van het hoornvlies...De enige oplossing is dat we onze ogen beschermen tegen de zon, net zoals we dat doen met onze huid.
Vooral geen gadgetbrillen!
De keuze van de filterende glazen is van cruciaal belang. Niets schaadt de ogen zo zeer dan een bril die de verkeerde bescherming biedt. En dat is precies het geval met de gadgetbrillen: de glazen zijn donker, waardoor de pupillen wijder worden, maar omdat ze het licht onvoldoende of soms zelfs helemaal niet filteren, slaat de UV-straling met volle kracht op het netvlies in.
Zulke brillen worden vaak voorgesteld voor kinderen. Het zijn slechts speeltjes!
Of een zonnebril goed is, heeft niet te maken met de kleur, maar met de filterfunctie van de bril. Er bestaan 5 klassen van filtering (0 tot 4) en op de glazen moeten de letters "CE" of "NF" vermeld staan. Sommige brillen filteren 100% van de UV-stralen. Tegenwoordig bestaan er ook behandelingen om de UVA- en UVB-stralen te filteren.
Kies liever geen kleine glazen en neem bij voorkeur een breed montuur die goed beschermt aan de zijkanten.
Wees voorzichtig met zogeheten fotochromische glazen: ze bieden veel comfort, maar ze zijn niet erg aangepast aan extreme omstandigheden zoals aan zee of in de bergen.
En wat met lenzen? Ze beschermen efficiënt tegen UV-stralen en tegen verblinding, maar alleen het centrale deel van het oog. Het oogwit blijft dus blootgesteld aan de zon, terwijl ook dat gevoelig is voor verbranding.
U kunt zich ook beschermen door een hoed met brede randen of een pet te dragen.