PUBLICITÉ

Zon: bescherm uw ogen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/07/2007 - 00h00
-A +A

We horen heel veel spreken over de schadelijke invloed van de zon op de huid, maar de UV-straling is ook gevaarlijk voor onze ogen. Zorg er dus voor dat u het hele jaar door, en zeker in de zomer, uw zonnebril op zak hebt, en kies er niet zomaar een!

PUB

Ogen en UV gaan niet goed samen!

Als we niet voorzichtig zijn, kunnen de ultraviolette stralen onze ogen beschadigen. Algemeen gesteld houdt elke langdurige blootstelling een verhoogd risico in op conjunctivitis, oogontsteking, vroegtijdig cataract, oedeem, pathologieën van het hoornvlies...De enige oplossing is dat we onze ogen beschermen tegen de zon, net zoals we dat doen met onze huid.

Vooral geen gadgetbrillen!

De keuze van de filterende glazen is van cruciaal belang. Niets schaadt de ogen zo zeer dan een bril die de verkeerde bescherming biedt. En dat is precies het geval met de gadgetbrillen: de glazen zijn donker, waardoor de pupillen wijder worden, maar omdat ze het licht onvoldoende of soms zelfs helemaal niet filteren, slaat de UV-straling met volle kracht op het netvlies in.
Zulke brillen worden vaak voorgesteld voor kinderen. Het zijn slechts speeltjes!
Of een zonnebril goed is, heeft niet te maken met de kleur, maar met de filterfunctie van de bril. Er bestaan 5 klassen van filtering (0 tot 4) en op de glazen moeten de letters "CE" of "NF" vermeld staan. Sommige brillen filteren 100% van de UV-stralen. Tegenwoordig bestaan er ook behandelingen om de UVA- en UVB-stralen te filteren.
Kies liever geen kleine glazen en neem bij voorkeur een breed montuur die goed beschermt aan de zijkanten.
Wees voorzichtig met zogeheten fotochromische glazen: ze bieden veel comfort, maar ze zijn niet erg aangepast aan extreme omstandigheden zoals aan zee of in de bergen.
En wat met lenzen? Ze beschermen efficiënt tegen UV-stralen en tegen verblinding, maar alleen het centrale deel van het oog. Het oogwit blijft dus blootgesteld aan de zon, terwijl ook dat gevoelig is voor verbranding.
U kunt zich ook beschermen door een hoed met brede randen of een pet te dragen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/07/2007 - 00h00 Persdossier Atol Opticiens, juni 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonnebril voor kinderen: red hun… ogen! Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h42

Wist u dat de ogen van kinderen de ultraviolette stralen van de zon nog niet voldoende kunnen filteren? Als uw kinderen zonder zonnebril naar buiten gaan, lopen ze daardoor kans om op volwassen leeftijd cataract of ouderdomsmaculadegeneratie (OMDG) o...

Hoe kiest u een goede zonnebril? Gepubliceerd op 11/04/2017 - 15h00

Hieronder vindt u vijf tips die u kunnen helpen bij de keuze van een zonnebril. Onze ogen zijn heel gevoelig voor zonlicht. Een veilige en efficiënte bescherming is absoluut nodig.

Bescherm u doeltreffend tegen de zon Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

De zon staat momenteel op zijn hoogst, dus moet u zich goed beschermen tegen UV-stralen. Enkele tips voor een "huidvriendelijke" zomer.

Ook achter het stuur is een zonnebril verplicht Gepubliceerd op 13/08/2013 - 08h55

Op het strand, in de bergen of gewoon in de stad is het aanbevolen een zonnebril te dragen om zich te beschermen tegen de gevaren van zonnestralen. Ook autobestuurders krijgen de raad om met het oog op hun vakantie hun ogen te laten onderzoeken en ee...

Meer artikels