PUBLICITÉ

Zomerschoenen: een slechte keuze voor uw voeten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 15h59
-A +A

In de zomer worden veelal open schoenen gedragen: sandalen, ballerina's, teenslippers. En 's avonds... dan gaan de hakken aan!

Maar wist u dat deze zomerschoenen niet gezond voor uw voeten zijn en op latere leeftijd voor pijnlijke voeten zullen zorgen.

Uitleg...

PUB

Slechte schoenen en pijnlijke voeten op latere leeftijd

Pijnlijke voeten zijn geen lachertje. Ze staan in de top twintig van de klachten waarvoor mensen tussen 65 en 74 jaar hun arts consulteren, aldus artsen van de Boston University School of Public Health.

Pijnlijke voeten zijn bijvoorbeeld het gevolg van een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) en de bijhorende pijnlijke knobbel, of van hamer-, klauw- of mallettenen waarbij de teengewrichten gebogen zijn.

Opvallend genoeg zijn het vooral vrouwen die op latere leeftijd pijnlijke voeten hebben.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care & Research, legt uit waarom. De wetenschappers van de Boston University onderzochten 3378 volwassenen uit het Amerikaanse stadje Framingham. Ze vroegen de deelnemers of ze pijn of stijfheid ervoeren in één of beide voeten. De onderzoekers noteerden ook welk soort schoen ze droegen in verschillende periodes van hun leven.

Oorzaak? Slippers, sandalen, ballerina's en schoenen met hoge hakken!

Uit de studie bleek dat 19% van de mannen en 29% van de vrouwen chronische voetpijn heeft.

Uit de resultaten bleek ook dat vrouwen die in het verleden goede, stevige schoenen droegen, 67 procent minder kans hadden om latere pijnlijke voeten te hebben.

De studie deelt schoenen op in drie categorieën.

  • Goede schoenen
    Dat zijn bijvoorbeeld sportschoenen en sneakers.
  • Schoenen van gemiddelde kwaliteit
    Schoenen met een harde of een rubberen zool konden er nog mee door.
  • Schoenen om te mijden
    Maar vooral schoenen met hoge hakken, sandalen en slippers veroorzaakten voetproblemen en zijn dus de boosdoeners.

Schoenen met hoge hakken

De artsen van de Boston University raden jonge vrouwen dan ook aan om hun stiletto's niet meer te dragen. En als ze de naaldhakken dan toch dragen, is het raadzaam achteraf goed te stretchen.

En hoe zitten het dan met sandalen, ballerina's en teenslippers?

Deze 'platte' schoenen zijn niet beter dan hoge hakken.

Op ballerina's lopen staat gelijk met op karton lopen, zonder steun van de welving van de voetzool en dat kan een pijnlijke kwaal veroorzaken:  revient à marcher sur du carton, avec aucun support à la voûte plantaire, ce qui peut contribuer à une affection douloureuse : plantaire fasciitis of een ontsteking van het bindweefsel van de voetzool

Hetzelfde geldt voor teenslippers: nul ondersteuning van de voetzool, geen enkele schokdemping ter hoogte van de hiel... Met andere woorden, te vermijden, behalve dan voor enkele uurtjes op het strand!

En hoe zit het dan bij de mannen?

Bij de mannen zijn naaldhakken uiteraard een zeldzaamheid. Pijnlijke mannenvoeten bleken dan ook zelden aan slecht schoeisel te wijten: minder dan twee procent van de mannelijke respondenten zei schoenen uit de derde categorie te dragen.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 19/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2014 - 15h59

Dufour, A. Arthritis Care & Research, october 2009

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Red uw voeten, verander van schoenen! Gepubliceerd op 12/10/2015 - 11h15

Voeten zijn trouwe dienstverleners. In een mensenleven leggen ze een parcours af van 100.000 tot 180.000 km. Voeten verdienen dan ook het nodige respect en de nodige zorg. Maar meer dan 80% van alle vrouwen zegt voetproblemen te hebben: eeltknobbels,...

Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan...

Leve onze voeten! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

We kunnen er niet naast kijken: de voeten van de Belgen groeien. In dertig jaar tijd zijn ze met drie maten toegenomen. De gemiddelde schoenmaat bedraagt nu 40 bij vrouwen en 43 bij mannen. Reden te meer dus om onze voeten goed te vertroetelen…

De schoenen die u nodig hebt: maak de juiste keuze! Gepubliceerd op 03/01/2012 - 10h52

Mode, het esthetisch aspect, de combinatie met de rest van de outfit... Het is niet altijd vanzelfsprekend om het paar schoenen te kiezen dat het best bij u past, met andere woorden het paar dat goed is voor uw gezondheid. Kiest u het verkeerde paar...

Meer artikels