PUBLICITÉ

Gevaar voor ijsjeshoofdpijn

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2017 - 11h45
-A +A

Nee, dit is geen grap. Alleen al door ijsjes te eten krijgen flink wat jongeren een 'ijselijke' hoofdpijn. Vooral in de zomer maar ook daarbuiten. En jongeren die gevoelig zijn voor migraine, lijden er vaker aan.

PUB

Hoofdpijn door ijsjes te eten

In de medische terminologie is die term gangbaar ('brain freeze') - maar ook gewoon ijsjeshoofdpijn, 'ice cream headache'. Ook de term 'koude-stimulus-pijn' komt frequent voor. 

Ijsjespijn gaat snel voorbij maar toch. Het kan een paar seconden duren, tot één minuut. Je krijgt even een pijnscheut achter de ogen, in het midden van het voorhoofd, of bij de slapen. En soms meen je de pijn elders te voelen dan waar die eigenlijk ontstaat.

Ijsjeseters die al met het fenomeen hadden af te rekenen, kunnen het probleem voorkomen. Trager eten, minder grote happen nemen, is de eerste tip, al blijkt uit proeven dat de ijsjespijn toch nog kàn toeslaan bij trager eten. Of u kan ervoor zorgen dat het ijs uw zacht gehemelte niet raakt.

En de oorzaak?

Ijsjes natuurlijk maar ook ijskoude drank ! Die koude temperatuur raakt het zachte gehemelte van onze mond en raakt daarbij het sfeno-palatine ganglion, het deel van het autonoom zenuwsysteem dat de stroming van het bloed naar het hoofd of de hersenen regelt. Bij zo'n contact geeft dat ganglion de bloedvaten het sein om heel snel uit te zetten, wat dan de oorzaak wordt van de bloedstollende pijnscheut: de 'breinbevriezing'.Vandaar dat het fenomeen ook bij de zgn. ijsberen voorkomt en bij duikers die kiezen voor zwembeurten in ijzig water. Ook u bent in de winter niet helemaal veilig voor ijsjeshoofdpijn !

Onderzoek bij zowat 800 Taiwanese jongeren tussen 13 en 15 wees uit dat ijsjespijn voorkomt: bij wel 40 % van die jongeren. Jonge Amerikanen bleken al even gevoelig. En de pijn treft blijkbaar vooral jongeren die al makkelijker vatbaar zijn voor migraine. Zo bleek 55 % van de migrainepatiënten er gevoelig voor, terwijl slechts 40 % van de anderen klaagde over ijsjespijn. De verklaring is eenvoudig: bij migraine stuurt het ganglion net hetzelfde signaal naar de hersenen als bij ijsjeshoofdpijn.

Initialement publié par Dr. Peter Mareen le 24/08/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/03/2017 - 11h45

Fuh JL et al. Ice-cream headache--a large survey of 8359 adolescents. Cephalalgia. 2003 Dec;23(10):977-81.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Migraine: een stand van zaken Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Migraine is een ziekte die zeer invaliderend kan zijn en dus een zware weerslag kan hebben op het sociale leven. De meeste patiënten worden nu behandeld, zodat de aanvallen minder ernstig zijn. Maar de recente en efficiëntste geneesmiddelen worden no...

Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Meer artikels