PUBLICITÉ

Zomer en seks: het hoofd koel houden!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2017 - 15h58
-A +A

Het is zomer en tijd om te genieten van de vrijheid… Ook onder de lakens? U vindt hieronder een aantal gegevens over ons seksleven tijdens de zomermaanden.

PUB

Seksueel actiever in de zomer

Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen (47%) bevestigt dat ze op seksueel vlak actiever zijn in de zomer. Een vierde zegt zich meer sexy te voelen en 37% vindt dat het seksueel leven meer voldoening schenkt in de zomermaanden. En een vrouw op de vijf had al eens een avontuurtje op vakantie. De zomer lijkt het seizoen bij uitstek te zijn voor een meer intens seksueel leven, zoveel is zeker.
De verhoogde seksuele activiteit tijdens de vakantiemaanden heeft ook een andere kant. Gynaecologen moeten helaas vaststellen dat er na de zomer en na de vakantie een toename is op het vlak van zwangerschapsonderbrekingen en ook uit het internationale onderzoek blijkt dat vrouwen zich niet zelden onverantwoord gedragen als het op preventie aankomt:

  • 27% van de bevraagde vrouwen zegt dat ze vaker een pil vergeten tijdens de vakantie dan tijdens de rest van het jaar. Buiten de vakantieperiode vergeet 75% van de vrouwen wel eens de pil te nemen, en als dat tijdens de vakantie nog vaker gebeurt dan is dat percentage in de zomer nog hoger!
  • 15% van de vrouwen die een vakantieavontuurtje hadden; gebruikte daarbij geen enkel anticonceptiemiddel.
  • 27% van de vrouwen maakte nooit gebruik van mechanische anticonceptie (condooms voor vrouwen of voor mannen) om zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).
  • 17% van de vrouwen met een partner hebben seksuele betrekkingen gehad met hun partner zonder bescherming terwijl ze geen zwangerschapswens hadden.
  • Een vrouw op de zes zegt dat ze het risico zou nemen om ongewenst zwanger te worden om geen schade toe te brengen aan de relatie met de partner.
  • 48% van de vrouwen weten niet dat de doeltreffendheid van de pil in gevaar kan komen na diarree of overgeven en dat terwijl dit soort problemen vaker optreedt bij reizen naar het buitenland dan thuis.

Van de vakantie genieten is leuk, ook op seksueel vlak, maar sommige zetten hun leven zo op spel (aids of een andere soa) of lopen het risico op een ongewenste zwangerschap. Hij is en blijft belangrijk om voor de vakantie met de huisarts te praten, om jongeren te informeren over seksualiteit en om het hoofd koel te houden, ook bij een zomers avontuurtje.

 

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 21/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/06/2017 - 15h58

* Summer Loving Survey is een internationale enquête die uitgevoerd werd bij meer dan 57.000 vrouwen van 16 tot 40 jaar oud in tien landen. De enquête werd voor Organon uitgevoerd door Harris Interactive in augustus en september 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Zomerliefdes: hou het veilig! Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De zomervakantie is vaak een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en deze periode van ontspanning doet het libido vaak stijgen. Om er geen slechte herinneringen aan over te houden is voorzichtigheid geboden tijdens seksuele contacten. Wat weet u nog ov...

SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Meer artikels