PUBLICITÉ

Zoetstoffen: vergif of beschermend?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/06/2015 - 15h07
-A +A

De zoetstoffen en vooral dan aspartaam liggen weer onder vuur. Pepsi Cola heeft onlangs laten weten dat het voortaan geen aspartaam meer in zijn dranken zal gebruiken. Canderel, de marktleider van deze «nepsuiker», heeft de stap al eerder gezet. Het middel wordt nu vervangen door sucralose. Een kritisch overzicht van de zoetstoffen die suiker vervangen en die ons zouden helpen om niet te verdikken.

PUB

Wat is een zoetstof?

Een zoetstof is een stof met een zoetend vermogen; bij de ene is die zoetkracht al groter dan bij de andere. Suiker, honing, ahornsiroop, agavesiroop, enzovoort zijn zoetstoffen in de strikte zin van het woord. Ze bestaan uit koolhydraten en bevatten 4 calorieën per gram.

Maar in het gewone taalgebruik verstaat men onder een zoetstof een product dat suiker (sacharose) vervangt en geen (of zo goed als geen) calorieën bevat.

Het zoetend vermogen van de zoetstoffen wordt uitgedrukt ten opzichte van dat van suiker en dat wordt gelijkgesteld met 1. 

Zoetstoffen: verschillen in zoetkracht

De zogenaamde extensieve zoetstoffen  hebben dezelfde massa als suiker en een vrij lage zoetkracht (0,6 tot 1,3).

Extensieve zoetstoffen, beter bekend als polyolen, bestaan uit koolhydraten maar die worden niet volledig door het lichaam geabsorbeerd. Ze leveren daardoor maar 2 calorieën per gram.

Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn isomalt (E953), lactitol (E 966), maltitol (E 965), mannitol (E 421),  sorbitol (E 420) en xylitol (E 967).

Deze zoetstoffen worden veel gebruikt in de hele sector van de brood- en banketbakkerij, de snoepindustrie en in maaltijdvervangers.

De zogenaamde kunstmatige of intensieve zoetstoffen hebben een sterk zoetend vermogen dat in sommige gevallen zelfs tot 400 gaat. Deze stoffen bevatten geen koolhydraten, maar andere grondstoffen. Die verschillen van de ene zoetstof tot de andere, maar al deze zoetmiddelen worden in zulke kleine hoeveelheden gebruikt dat ze nul calorieën leveren. Ze zijn vrij goed bestand tegen hitte, de ene nog beter dan de andere.

Kunstmatige of intensieve zoetstoffen zijn te krijgen in poedervorm en als pastilles voor persoonlijk gebruik. De zoetmiddelen worden ook op grote schaal gebruikt in de voedingsindustrie in onder meer light-, suikervrije en «zero calorie» producten en dranken.

Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K (E 950), aspartaam (E 951), sacharine (E 954) en sucralose (E 955).

Stevia (E 960) wordt niet tot de kunstmatige zoetstoffen gerekend omdat het een extract is van de steviaplant. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/06/2015 - 15h07

John Olney et al., « Increasing brain tumor rates: is there a link to aspartame? », Journal Neuropathology and Experimental Neurology, vol. 55,‎ 1996, p. 1115-1123.

Cesare Maltoni Cancer Research Center of the European Ramazzini Foundation (CMCRC/ERF) ; Soffritti M et al., First experimental demonstration of the multipotential carcinogenic effects of aspartame administered in the feed to Sprague-Dawley rats. ; Environ Health Perspect. 2006 Mar; 114(3):379-85.

Halldorsson TI et al., “Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery : a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women”. Am J Clin Nutr. 2010 Sep ;92(3) :626-33.

Susan S. Schiffman et al., Sucralose, A Synthetic Organochlorine Sweetener: Overview Of Biological Issues. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B. Vol. 16, Iss. 7, 2013.

Anses, https://www.anses.fr/sites/default/files/documents/NUT2011sa0161Ra.pdf.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Noby

Het verbaast mij dat de zoetstof "Tagatesse" niet vermeld wordt in dit artikel.
Dit product wordt verdeeld door de firma Damhert.
Graag had ik hierover ook een beoordeling gelezen.

PUBLICITÉ
Lees ook
Zoetstoffen: niets dan de waarheid! Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Zoetstoffen zoals aspartaam of acesulfaam worden vaak gebruikt om dagelijkse voedingsmiddelen een zoete smaak maar niet teveel calorieën te geven. Wat zijn de valstrikken die vermeden worden en wat zijn de vooroordelen over zoetmakers?

Zoetstoffen: smaak zonder calorieën Gepubliceerd op 01/05/2014 - 17h52

In plaats van uw buik in te trekken op strategische momenten, zou u ook elke dag minder suiker kunnen eten, toch? Zoetstoffen kunnen interessant middel zijn om u daarbij te helpen. Hun smaak is bijna dezelfde als die van suiker, maar het aantal calor...

Nieuwe zoetstoffen of light nieuwe stijl Gepubliceerd op 01/05/2014 - 17h48

Frisdranken, koekjes, chocolade, jam... De lightproducten veroveren almaar meer de rekken van de grootwarenhuizen. Naast de grote bekende namen, met op kop aspartaam, dienen zich nu ook enkele nieuwigheden aan.

Meer artikels