PUBLICITÉ

Zoetstoffen: smaak zonder calorieën

Geüpdatet door Jonathan Barbier, gezondheidsjournalist op 01/05/2014 - 17h52
-A +A

In plaats van uw buik in te trekken op strategische momenten, zou u ook elke dag minder suiker kunnen eten, toch? Zoetstoffen kunnen interessant middel zijn om u daarbij te helpen. Hun smaak is bijna dezelfde als die van suiker, maar het aantal calorieën dat ze opleveren is veel lager.

PUB

Volgens de meest recente cijfer kampt in België 23,5 % van de vrouwen en 37,6% van de mannen met overgewicht. De overmaat van suiker wordt met de vinger gewezen en ook voor de huidige epidemie van diabetes. U bent verslaafd aan suiker? Om de dosis suiker te beperken kunt u een beroep doen op zoetstoffen die smaak geven zonder dat ze calorieën aanbrengen.

Intense zoetstoffen: win smaak, geen kilo's

De eerste familie is die van de intense zoetstoffen. Men vindt ze in de producten van de voedingsindustrie voor het op smaak brengen van light producten en light dranken. Ze bestaan in de vorm van suikertabletten voor tafelgebruik (zoals Canderel of Tagatesse), maar ook in de vorm van poeder of vloeibare vorm voor gebruik in de keuken in plaats van suiker. Het zijn sterke zoetstoffen met een verwaarloosbare energieaanvoer: ideaal bij een hypocalorisch dieet. Ze zijn ook aanbevolen in het geval van diabetes omdat ze geen aanleiding geven tot het verhogen van het bloedsuikergehalte. Tot de intense zoetstoffen behoren onder meer aspartaam. In gelijkmatige hoeveelheid is het even calorierijk dan suiker. Maar omdat de stof zo intens is, volstaat een heel kleine hoeveelheid om een aangename zoete smaak te bekomen. De cyclamaten, het acesulfaam K en sucralose zijn andere intense zoetstoffen die regelmatig worden gebruikt.

Houd u aan de dagelijks toegelaten dosis

Intense zoetstoffen zijn chemische stoffen en daarom moeten een aantal voorzorgsmaatregelen gerespecteerd worden. De normale consumptie van zoetstoffen is meestal zonder gevaar, maar de internationale agentschappen voor de veiligheid van het voedsel hebben een maximale dagelijkse dosis vastgelegd. Overmaat moet namelijk vermeden worden. Aspartaam, dat geviseerd werd door sommige onderzoekers alvorens uiteindelijk te worden vrijgepleit door het wetenschappelijk Comité voor humane voeding van de Europese Commissie, heeft een maximale dosis van 40 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat komt voor iemand met een gemiddeld lichaamsgewicht overeen met tien liter light frisdrank. En nog, er moet een langdurige blootstelling zijn vooraleer effecten op de gezondheid zijn. Het enige echte risico betreft personen die lijden aan fenylketonurie (PKU), een zeldzame genetische aandoening. Personen die met deze ziekte kampen breken het fenylalanine moeilijk af, een aminozuur dat voorkomt in dierlijke eiwitten, sommige groenten en in aspartaam. Het fenylalanine accumuleert in de hersenen en breekt progressief de cellen af.

Initialement publié par Jonathan Barbier, gezondheidsjournalist le 09/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Jonathan Barbier, gezondheidsjournalist le 01/05/2014 - 17h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ