PUBLICITÉ

Zoetstoffen maken misschien toch dik!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/07/2008 - 00h00
-A +A

Een Amerikaanse studie heeft net aangetoond dat lightdranken gewichtstoename in de hand werken.

U schrikt zich vast rot, want waren die producten niet net bedoeld om u het kuren makkelijker te maken?!
Maar geen paniek, het effect werd alleen op lange termijn vastgesteld.

PUB

Het succes van de lightdranken en andere met kunstmatige zoetmiddelen gezoete producten

Zoetmiddelen worden vrij algemeen gebruikt in de voedingsindustrie om producten met een lager gehalte aan suiker te bereiden: dranken, desserts, koekjes, snoep, enz.
Ze zijn te koop in tablet- of poedervorm en zijn ook erg interessant om thee, koffie, yoghurt, en zelfs crèmes en zelfgemaakt gebak mee te zoeten.

De bedoeling is om de echte suiker te vervangen door kunstmatige suikervervangers in het kader van een vermageringsdieet of gewoon om te helpen om niet te verdikken. Deze zoetmiddelen hebben inderdaad een sterk zoetend effect zonder dat men calorieën binnenkrijgt.

Op zich is het dus een uitstekend idee, maar hoe zit het met effect van deze stoffen op lange termijn? Er bestaan al langer vermoedens dat het langetermijneffect niet zo gunstig is en een Amerikaanse studie komt nu met nieuwe argumenten voor deze stelling

Jarenlang werden meer dan 3000 mensen gevolgd om na te gaan wat de relatie was tussen het verbruik van kunstmatige zoetmiddelen en de verandering van de body mass index (BMI). De conclusie van het onderzoek: zoetstoffen werken gewichtstoename in de hand…

Mijd langdurig overmatig gebruik van zoetstoffen

Na 7 tot 8 jaar liepen de 1250 mensen die aan het begin van het onderzoek een normaal lichaamsgewicht hadden en die meer dan 21 kunstmatig gezoete lightdranken per week dronken twee keer meer risico op overgewicht of obesitas dan de deelnemers die geen enkele met suikervervangers gezoete frisdranken dronken.
Ook tussen deze twee uitersten (van geen enkele lightdrank tot meer dan 3 per dag) werd deze tendens zichtbaar: hoe meer kunstmatig gezoete dranken, hoe groter de BMI.

Deze relatie geldt los van het geslacht, het voedingspatroon bij het begin van de studie, de intensiteit van lichamelijke activiteit en de aanwezigheid van diabetes.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/07/2008 - 00h00

Fowler S. et coll., Obesity, gepubliceerd op het internet, juni 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Hoe meet men zijn overgewicht of zijn obesitas? Gepubliceerd op 25/05/2016 - 09h42

Overgewicht en obesitas beginnen in de wereld epidemische vormen aan te nemen. In België heeft 42% van de vrouwen en 55% van de mannen last van overgewicht , en 14% van de Belgen kampen zelfs met obesitas. Het zijn alarmerende cijfers, die alsmaar bl...

Meer artikels