Een Amerikaanse studie heeft net aangetoond dat lightdranken gewichtstoename in de hand werken.
U schrikt zich vast rot, want waren die producten niet net bedoeld om u het kuren makkelijker te maken?!
Maar geen paniek, het effect werd alleen op lange termijn vastgesteld.

Het succes van de lightdranken en andere met kunstmatige zoetmiddelen gezoete producten
Zoetmiddelen worden vrij algemeen gebruikt in de voedingsindustrie om producten met een lager gehalte aan suiker te bereiden: dranken, desserts, koekjes, snoep, enz.
Ze zijn te koop in tablet- of poedervorm en zijn ook erg interessant om thee, koffie, yoghurt, en zelfs crèmes en zelfgemaakt gebak mee te zoeten.
De bedoeling is om de echte suiker te vervangen door kunstmatige suikervervangers in het kader van een vermageringsdieet of gewoon om te helpen om niet te verdikken. Deze zoetmiddelen hebben inderdaad een sterk zoetend effect zonder dat men calorieën binnenkrijgt.
Op zich is het dus een uitstekend idee, maar hoe zit het met effect van deze stoffen op lange termijn? Er bestaan al langer vermoedens dat het langetermijneffect niet zo gunstig is en een Amerikaanse studie komt nu met nieuwe argumenten voor deze stelling
Jarenlang werden meer dan 3000 mensen gevolgd om na te gaan wat de relatie was tussen het verbruik van kunstmatige zoetmiddelen en de verandering van de body mass index (BMI). De conclusie van het onderzoek: zoetstoffen werken gewichtstoename in de hand
Mijd langdurig overmatig gebruik van zoetstoffen
Na 7 tot 8 jaar liepen de 1250 mensen die aan het begin van het onderzoek een normaal lichaamsgewicht hadden en die meer dan 21 kunstmatig gezoete lightdranken per week dronken twee keer meer risico op overgewicht of obesitas dan de deelnemers die geen enkele met suikervervangers gezoete frisdranken dronken.
Ook tussen deze twee uitersten (van geen enkele lightdrank tot meer dan 3 per dag) werd deze tendens zichtbaar: hoe meer kunstmatig gezoete dranken, hoe groter de BMI.
Deze relatie geldt los van het geslacht, het voedingspatroon bij het begin van de studie, de intensiteit van lichamelijke activiteit en de aanwezigheid van diabetes.
Fowler S. et coll., Obesity, gepubliceerd op het internet, juni 2008.