PUBLICITÉ

Zoek zelf uit wanneer u vruchtbaar bent

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/03/2014 - 16h24
-A +A

Iedereen weet hoe een kindje gemaakt wordt: een eitje en een spermatozoïde ontmoeten elkaar, waarna de bevruchting plaatsvindt.

Die ontmoeting moet wel op een heel specifiek moment van de menstruatiecyclus gebeuren, namelijk op het moment van de eisprong, dat is rond de 14e dag van de cyclus.

Maar wat als er geen baby'tje komt? Hoe kunnen we het exacte moment bepalen? Want dat kan verschillen van vrouw tot vrouw...

PUB

Rond de 14e dag van de cyclus

Op papier lijkt het heel simpel. De menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Hij begint de eerste dag van de maandstonden, en de eisprong vindt halverwege de cyclus plaats, theoretisch dus op de 14e dag. Maar de werkelijkheid is vaak veel ingewikkelder. Elke vrouw is uniek en de duur van de cyclus kan variëren. Sommige vrouwen hebben een cyclus van 25 dagen, andere van 34 dagen. Bovendien kunnen bepaalde gebeurtenissen in het leven het beslissende moment van de eisprong naar voren of naar achteren opschuiven. Dat is bijvoorbeeld het geval met de stress die kan ontstaan bij een te lang uitblijvende zwangerschap.

De beste manier om uw kansen op een zwangerschap optimaal te vergroten is zelf de datum van de eisprong bepalen.

Sommige vrouwen weten al door een bepaalde pijn in hun onderbuik dat ze in de goede periode zitten. Voor wie deze signalen niet krijgt: de bevruchting is mogelijk de dag zelf van de eisprong, maar ook 2 tot 3 dagen voor de datum van de eisprong (zelden erna).
 

De temperatuurcurve

Via deze curve krijgt u beter inzicht in wanneer u uw eisprong hebt en kunt u voor de volgende cyclus de vermoedelijke dag van de eisprong uitrekenen.

Hoe gaat u te werk? Neem elke ochtend uw temperatuur, meteen na het wakker worden, op de nuchtere maag en nog terwijl u in bed ligt. Begin ermee de eerste dag van uw cyclus (de eerste dag van de regels).

Voor de eisprong ligt de lichaamstemperatuur onder 37°C (vaak 36,1°C tot 36,7°C). Op het moment van de eisprong stijgt de temperatuur met enkele tiende graden, vaak tot net iets boven 37°C, en ze blijft tot het einde van cyclus zo hoog. Als de stijging heel bruusk is (van de ene dag op de andere), is de dag van de eisprong gemakkelijk te bepalen. Dat was de dag voor de stijging van de temperatuur. Als de temperatuur geleidelijk stijgt, gespreid over twee of drie dagen - zo weet men uit ervaring - heeft de eisprong plaatsgehad de dag dat de temperatuur is beginnen te stijgen.

In beide gevallen geldt dat op het moment dat de stijging van de temperatuur wordt vastgesteld, het meestal te laat is voor een bevruchting. Maar het goede nieuws is dat dit scenario zich heel waarschijnlijk in de volgende cyclus zal herhalen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/03/2014 - 16h24

Prof. René Frydman, " Attendre bébé ", uitgeverij Hachette.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik wil zwanger worden. Wat zijn de tekenen van de eisprong? Gepubliceerd op 07/07/2014 - 12h23

Het moment van de eisprong – en vrouwen die zwanger willen worden kijken er erg naar uit – uit zich door verschillende types van signalen: een verhoogde lichaamstemperatuur, een verandering van het baarmoederslijm en ook lichamelijke tekenen. Het her...

Hoe zwanger worden? Gepubliceerd op 29/01/2013 - 13h47

Wat zijn de factoren die de vruchtbaarheid verminderen? Hoe berekent u de periode waarin uw eisprong plaatsvindt? Aan welke tekenen kunt u maandelijks afleiden dat er een eitje vrijkomt? Allemaal dingen die u best vooraf weet als u graag zwanger wilt...

Meer artikels