PUBLICITÉ

Zo herkent u oogproblemen bij uw kind

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/09/2012 - 11h59
-A +A

Schrijft uw kind met zijn neus op zijn schrift geplakt, heeft het hoofdpijn of fronst het zijn wenkbrauwen bij  het lezen? Misschien zijn dat wel tekenen dat er iets aan zijn ogen schort!

Maak alvast een afspraak bij de oogarts. Hieronder vindt u intussen enkele aanwijzingen die u kunnen helpen om oogaandoeningen zoals bijziendheid, hypermetropie of astigmatisme te herkennen.

PUB

Goed zien op school is essentieel

Goed zien is van cruciaal belang om op school te kunnen volgen - op het bord, om in een schriftje te schrijven, om een boek te lezen, om informatie te zoeken op internet, enz..

Volgens de Franse vereniging voor verbetering van het gezichtsvermogen ASNAV heeft 25% van de leerlingen in de basisschool een probleem met de ogen.

Wacht dus niet tot de schoolresultaten van uw kind dramatisch verslechteren om te laten controleren of het wel goed ziet!

Laat bij een oogarts een visuele check-up doen om eventuele oogaandoeningen bij uw kind op te sporen. De arts zal ook oplossingen voorstellen op maat van uw kind om zijn gezichtsvermogen te verbeteren.

In afwachting van dat onderzoek geven we u alvast elementen waarmee u de respectievelijke eigenschappen van bijziendheid, hypermetropie en astigmatisme kunt onderscheiden.

Is mijn kind bijziend?

Als uw kind met zijn neus op zijn boeken zit als het schrijft of tekent en als het heel dicht bij de televisie of bij het scherm van zijn pc gaat zitten, is het waarschijnlijk bijziend. Ook als het werkt met een van zijn ogen dichtgeknepen, wijst dat op bijziendheid.

Deze oogaandoening is toe te schrijven aan een te grote oogaslengte (te lang oog). Als uw kind in de verte kijkt, vormt het beeld zich daardoor vóór het netvlies en zal het de voorwerpen in de verte wazig zien. Het zicht van nabij daarentegen is niet aangetast.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/09/2012 - 11h59

Persdossier Essilor, 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer en meer bijzienden Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

De voorbije decennia is het aantal gevallen van myopie steeds blijven stijgen. Een fenomeen dat specialisten nog niet hebben kunnen verklaren, ook al wordt de alomtegenwoordigheid van schermen in onze maatschappij vaak als oorzaak aangewezen.

Astigmatisme: het gezichtsvermogen laat te wensen over… Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h35

Het hoornvlies en de lens hebben een kromming die lijkt op die van een basketbal. Bij mensen met astigmatisme lijkt de kromming eerder op die van een rugbybal. Hierdoor verschilt het beeld dat op het netvlies terechtkomt naargelang de 'as van de bal'...

Presbyopie: wat u weten moet Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h58

Bij heel wat mensen evolueert het zicht met de leeftijd naar presbyopie , ook ouderdomsverziendheid genoemd. Dat is bij ongeveer 20 miljoen mensen het geval. Het is een normaal ouderdomsverschijnsel dat maakt dat men een bril moet gaan dragen, ook al...

Astigmatisme: wat u erover moet weten Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Astigmatisme is een aandoening die te wijten is aan een krommingsfout van het hoornvlies die resulteert in een troebel, vervormd of dubbel zicht. Globaal gezien is het gezichtsvermogen van iemand die aan astigmatisme lijdt nooit uitstekend, zonder ev...

Meer artikels