PUBLICITÉ

Zinvolle beestjes...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 31/08/2004 - 00h00
-A +A

Achter de term "probiotica" gaat een dagelijkse realiteit schuil: het feit dat we via gefermenteerde producten elke dag miljarden levende bacteriën binnenkrijgen. Welnu, een toenemend aantal studies schrijft dit kleine ritueel steeds meer gezondheidstroeven toe…

PUB

De term probiotica komt van het Griekse "bios", dat leven betekent. Hij ontstond halverwege de 20ste eeuw toen bleek dat sommige micro-organismen een positieve invloed hebben op de darmflora. Ziehier de essentie zelf van de werking van probiotica, waarvan de officiële definitie van de FAO (Food Agriculture Organization) als volgt luidt: LEVENDE micro-organismen die, als ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, een heilzame werking hebben op de gezondheid van de gastheer. Deze definitie veronderstelt dat de probiotica in kwestie die zich in de darmen nestelen, het evenwicht van de darmflora in gunstige zin wijzigen en daardoor onze lichaamsfuncties "verbeteren".

Niet te verwarren...

… met de term PREBIOTICA, die niet staat voor micro-organismen, maar voor voedingsingrediënten (vaak kleine suikers, maar ook voedingsvezels) die gefermenteerd worden door de darmflora, die daardoor… "probiotischer" wordt!

Wie zijn ze?

Een dergelijke definitie zou kunnen doen denken dat alle probiotica afkomstig zijn uit het laboratorium. Niets is echter minder waar! Yoghurt is het archetype van de probiotische voeding, want hij voldoet aan alle criteria. Meer nog: het gaat hier om het oudste tot op vandaag bekende probioticum… Onder de benaming "probiotica" vallen ook de micro-organismen in de andere gefermenteerde melkdranken die de voorbije jaren gelanceerd werden op de markt van de verse producten (Yakult, Actimel, Activia, LC-1, Provie enz.), maar in geen geval de gethermiseerde gefermenteerde melkdranken (de bacteriën worden immers gedood). Probiotica zijn eigenlijk bacteriën die in gefermenteerde melk zitten, van het type Lactobacillus, Streptococcus en Bifidobacterium (of bifidus). Zo bevat yoghurt twee exclusieve soorten: Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. De andere gefermenteerde melkdranken worden bereid op basis van yoghurt en/of van andere soorten, die door de grote merken geselecteerd worden voor hun bijzondere eigenschappen: Lactobacillus casei immunitas (Actimel), Lactobacillus casei Shirota (Yakult) en Bifidus essensis (Activia).

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 31/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Probiotica: uw bondgenoten in de winter Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h24

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad. Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Meer artikels