PUBLICITÉ

Zin om alles te kopen … Waarom? Wat valt er aan te doen?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 10/09/2013 - 14h59
-A +A

In de reeks ‘Confessions of a shopaholic’ wordt een vrouw geschetst met dwangmatig koopgedrag. Ze koopt en koopt maar en zet haar bankrekening zwaar onder druk.

De romans zelf zijn misschien grappig, maar de werkelijkheid van mensen met een koopverslaving is dat veel minder!

PUB

Wat is dwangmatig koopgedrag?

Dwangmatig koopgedrag is een echte ziekte, een verslaving zonder drugs. Mensen met deze verslaving kopen zich blauw en kunnen niet stoppen. Het idee om te gaan shoppen windt ze mateloos op. Ze voelen een drang om op pad te gaan en daarna ervaren ze een immens plezier aan het kopen zelf. Dat alles wordt gevolgd door een ‘bad trip’ zoals bij drugs, een gevoel van schaamte over het onvermogen om zich te kunnen bedwingen, schuldgevoelens, en het voornemen om niet te herbeginnen. Maar dan komt de opwinding weer naar boven en hervalt de persoon in kwestie in zijn dwangmatig koopgedrag.

Wie zijn de shopaholics?

Het gaat om ongeveer 4 tot 5% van de bevolking en het zijn iets meer vrouwen dan mannen. Ze zijn gemiddeld tussen 30 en 40 jaar oud en beginnen rond hun achttiende met hun eerste dwangmatige aankopen.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 10/09/2013 - 14h59

Institut Fédératif des addictions comportementales (IFAC), http://www.ifac-addictions.fr/les-achats-compulsifs.html. http://debiteursanonymes.org/.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Einde van de menstruatiecyclus = koopwoede! Gepubliceerd op 25/11/2016 - 12h01

Stemmingswisselingen, hoofdpijn, neerslachtigheid, slaapproblemen... Aan dit rijtje van symptomen die het begin van de maandstonden aankondigen, kan nog een ander, ietwat apart symptoom worden toegevoegd: de dwangmatige drang om te kopen!

Geld of geen geld, dat is het probleem niet! Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

Kent u nog het liedje van Roger Withacker 'If I were a rich man'? Dromen we daar allemaal niet van? Waarschijnlijk niet, want het gedrag ten aanzien van geld blijkt sterk te verschillen van de persoon tot persoon.

Meer artikels