PUBLICITÉ

Zin om aan het joggen te gaan?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2015 - 10h19
-A +A

Joggen? Dat is een lichaamsactiviteit die haast niets kost en die u overal kunt beoefenen. De voordelen voor de gezondheid zijn duidelijk bewezen. Als u bang bent voor blessures, geven we u graag een paar tips mee om ermee te starten.

PUB

Joggen: niets is zo goed voor de gezondheid

Uit een Deense studie blijkt dat de levensverwachting van mannen die regelmatig joggen zes jaar hoger is dan die van niet-joggers. Voor vrouwen die joggen is de stijging iets kleiner, maar hun levensverwachting ligt toch nog altijd 5,6 jaar hoger dan hun niet-joggende seksegenoten. U hoeft geen verstokt sporter te worden om er voordeel uit te halen: anderhalf tot twee uur per week op matige wijze joggen zou de beste resultaten geven.

Twee uur per week is ook net de duur die de meeste mensen aan het joggen wijden. U hebt alleen een paar goede joggingschoenen nodig om ermee te beginnen. U hebt geen opleiding nodig, geen ingewikkelde uitrusting of geen sportclub om ermee te starten. Allemaal argumenten die volstaan om er meteen in te vliegen, of toch niet?

Aan het joggen gaan: ja, maar hoe?

De Deense studie is zeker niet de eerste die aantoont dat joggen goed is voor de gezondheid. U hebt al die argumenten allicht ook al gehoord. Maar er was nog niets van in huis gekomen, u bent nog niet tot actie overgegaan. Enkele tips voor de mogelijke problemen die u nog tegenhouden.

  • Mist u motivatie? Begin zachtjes aan. Maar echt heel zachtjes: vijf minuten met het uurwerk in de hand, en stap daarna gewoon voort als u buiten adem raakt. Doe het zo, simpelweg, maar wel elke dag. U zult zien dat u al snel zin zult krijgen om er wat bij te doen, en dan nog iets meer, tot u echt aan het sporten bent.
  • Bent u bang een belachelijk figuur te slaan? Op straat, in de stad of in een park waar veel mensen komen aan het joggen gaan is inderdaad niet evident. Als u al lang geen sport meer gedaan hebt en na een poosje zo rood als een tomaat ziet, zult u dat niet fijn vinden. Probeer in de daluren te joggen - niet ‘s ochtends of ’s avonds dus, maar bijvoorbeeld in uw middagpauze. U kunt ook in groep gaan joggen, dat is minder gênant!
  • Hebt u al pijn als u er nog maar aan denkt? Investeer in een paar goede joggingschoenen en begin heel zachtjes aan. Doe in het begin afwisselend dertig seconden joggen en een minuut stappen.  Als dat tempo u begint te vervelen, doet u er iets bij. Maar forceer u nooit.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/06/2012 - 11h02 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2015 - 10h19
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Joggen: twaalf tips voor beginners Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Ziehier de twaalf belangrijkste tips voor wie wil beginnen te joggen. Joggen is simpel, maar u moet wel enkele basisprincipes in acht nemen om een goede start te nemen en het ook vol te houden. Want alleen regelmatig lopen over een lange periode leve...

Joggen: stap voor stap opbouwen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h09

Voelt u er zich klaar voor? Forceer dan niets, maar bouw stap voor stap op zodat u niet ontmoedigd raakt. Joggen is een langetermijnproject! Met deze tips kunt u op uw eigen ritme vooruitgang boeken in het joggen . Tips voor het opbouwen van het jogg...

Welk is het beste ogenblik om te joggen? Gepubliceerd op 01/08/2011 - 15h39

Wat denkt u: kan men best 's morgens, 's middags of 's avonds gaan joggen ? We hebben hieronder voor elk tijdstip de belangrijkste voor- en nadelen opgesomd. Maar het ideale uur zal uiteindelijk altijd 'uw' ogenblik zijn, het ogenblik dat u persoonli...

Meer artikels