PUBLICITÉ

Zijn UV-filters in mijn dagcrème echt nodig?

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 26/02/2016 - 16h08
-A +A

UV-stralen spelen een belangrijke rol in de vroegtijdige veroudering van de huid en zijn ook verantwoordelijk voor huidkanker. Om er ons tegen te wapenen, bevatten almaar meer dagcrèmes en andere fonds de teint en BB crèmes (Blemish Balm) UV-filters  om de UVA- en UVB-straling tegen te houden. Is het echt een goed idee?

Wetenschappers* hebben een poos geleden een soort kosten-batenanalyse gemaakt van de cosmetische producten met een zonnebeschermingsfactor (SPF). Deze verzorgingsproducten vallen niet onder de zonnebeschermingsproducten. Een stand van zaken door prof. Bédane, dermatoloog en expert bij de ‘Société Française de Photodermatologie’.

PUB

Waarom UV-filters in dagcrèmes stoppen?

De mensen in Azië zijn ons hierin ver vooruit. Al jarenlang gebruiken ze dagcrèmes met UV-filters om zich te beschermen tegen bruine plekken en huidveroudering. De Amerikanen zijn hun voorbeeld gevolgd, nu treden ook de Europeanen in hun voetspoor. Prof. Bédane: "Een dagcrème met een beschermingsfactor ( SPF) tussen 15 en 30 kan zijn nut hebben in de strijd tegen de huidveroudering". De rol van de UVA-straling in het proces van huidveroudering hoeft inderdaad allang niet meer bewezen te worden. UV-licht tast de huid aan, waardoor die haar elasticiteit verliest en vroegtijdig veroudert door bruine vlekken, rimpels en groeven te ontwikkelen. UVA-straling voelen we niet (in tegenstelling tot UVB-straling, die de huid opwarmt), maar ze onze huid staat er voortdurend aan bloot, ‘s zomers zowel als ‘s winters en ook als we ons beschut wanen: "We staan de hele dag bloot aan UVA-straling; ramen houden dit soort straling namelijk niet tegen," aldus de expert. Het is dus belangrijk dat we onze huid beschermen. Zo kunnen we de verouderingseffecten zo lang mogelijk uitstellen.

Voor een maximaal effect is regelmaat belangrijk, aldus de dermatoloog. “Wie dit type verzorgingsproducten gebruikt, moet dat elke dag doen." Een recente studie** heeft ook aangetoond dat dagelijks een zonnecrème gebruiken de huidveroudering kan vertragen.

Zonnefilters zijn nuttig, maar niet absoluut noodzakelijk


Onze huid staat bloot aan twee types van zonnestralen:
  • UVB-stralen, dat zijn korte stralen die de huid bruinen maar ook verbranden en die verantwoordelijk zijn voor huidkanker; 
  • UVA-stralen, die zijn langer en veroorzaken veroudering van de huid, rimpels en ouderdomsvlekken. De UVA-stralen dringen diep in het weefsel en beschadigen het; ze wijzigen de structuur van de vetten en eiwitten, de collageenvezels en de elastine.

Prof. Bédane: "Voor mensen die buiten werken, is bescherming met een zonnecrème absoluut nodig. Maar dat geldt ook voor vrouwen die in de stad wonen en zich tegen de agressieve werking van de zon willen beschermen." Vrouwen die niet buiten werken, die niet de hele dag achter een raam zitten (bijv. op kantoor) of die geen vlekken of littekens op hun huid hebben, hoeven dat type producten niet noodzakelijk te gebruiken. Onze huid is immers gewapend tegen de korte blootstellingen van alledag: "Onze huid is niet helemaal weerloos tegen zonnestraling. Ze bezit een hele reeks beschermingsmechanismen, zoals de zelf geproduceerde melanine en de reparatiesystemen die permanent aan het werk zijn."

Behalve voor de lunches op het terras - waar een zonnecrème zeker nodig is - kunnen vrouwen die overdag niet in de zon komen en die de strijd tegen huidveroudering geen prioriteit vinden dus perfect zonder een dagcrème met SPF en het werk overlaten aan hun huid.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 26/02/2016 - 16h08

Interview met prof. Bédane, professor dermatologie in CHU van Limoges en expert voor de ‘Société Française de Photodermatologie’.

* Are cosmetic products which include an SPF appropriate for daily use?

** Sunscreen and Prevention of Skin Aging: A Randomized Trial, extrait en ligne

Anti-UV: rôle, nature et recherches actuelles

Le filtrage ultraviolet des produits cosmétiques solaires, http://www.cnrs.fr/ 

Le soleil et la peau, http://www.cnrs.fr/ 

www.asef-asso.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonneproducten: niet zonder gevaar! Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h43

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.

Voor elk huidtype, een aangepaste fond de teint Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h39

Fond de teint dient eigenlijk niet om er goed uit te zien, het is eerder een product dat deel uitmaakt van de esthetische verzorging van de huid. Behandelen, maskeren, hydrateren, uv-filter, anti-age: ontdek de fond de teint die u het meest geschikt...

Ultraviolette stralen: de gevolgen van de zon voor onze huid Geüpdatet op 11/07/2016 - 10h35

De zon is een vriend die we moeten koesteren. De juiste dosis levert ons een mooi bruin kleurtje op en een beter moreel. Maar overmatige blootstelling aan de ultraviolette stralen kunnen zware gevolgen hebben. We bekijken de effecten van de zon op on...

Meer artikels