PUBLICITÉ

Zijn slaapzakken te zwaar voor premature baby’s?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/09/2016 - 17h14
-A +A

Een premature baby in een slaap- of trappelzak steken, heeft een nefaste invloed op zijn gedrag. Tot die conclusie komt een recente Franse studie. Hoe moeten we pasgeboren - en dus kwetsbare - kinderen dan te slapen leggen?

PUB

Slaapzak en kleding voor prematuurtjes

De onderzoekers hebben het moment bestudeerd waarop een premature baby de couveuse verlaat en in een gewoon bedje komt te liggen. In een couveuse heerst een gecontroleerde temperatuur en hebben baby’s meestal niet meer dan een dun lijfje aan. Maar als ze daarna in hun eigen bedje slapen, dekken de ouders ze beter toe: ze krijgen een pyjama aan en worden in een slaapzak gestopt. Bij premature baby’s gebeurt dat nog nauwgezetter, omdat ze door de vroegtijdige geboorte fragieler zijn en ze hun temperatuur minder goed zelf kunnen regelen.

Die verandering verloopt blijkbaar niet zonder stress voor de baby’s. Uit de studie blijkt dat baby’s minder bewegen en veel minder contact hebben met hun omgeving als ze in een slaapzak zitten; en ze raken ook  zichzelf bijna niet meer aan. Dat komt omdat een prematuurtje niet altijd de kracht heeft om zijn armen en benen te bewegen als het meerdere lagen textiel om zich heen heeft zitten. Bewegen vermindert nochtans de stress bij premature baby’s. De onderzoekers vragen nog meer en grondiger onderzoek. Ze pleiten er ook voor meer aandacht te schenken aan de details van het dagelijkse leven van baby’s.

Zijn slaapzakken voor baby’s voortaan uit den boze?

Helemaal niet! De bestaande slaap- of trappelzakken zijn perfect geschikt voor baby’s die op het uitgerekende tijdstip geboren worden (of voor premature baby’s die al wat gegroeid zijn). Vergeleken met wat er bestaat aan alternatief beddengoed - zoals dekbedjes en dekentjes - verkleinen slaapzakken ook het risico op wiegendood.  De studie is trouwens nog erg voorlopig. De verminderde beweeglijkheid is maar over een heel korte periode vastgesteld. Niets zegt dus dat het ook op langere termijn zo blijft, als de overgangsperiode eenmaal voorbij is.  Maar onthoud alvast dat meerdere lagen textiel voor een baby - en vooral voor premature baby’s - niet noodzakelijk meer comfort geeft. De onderzoekers wijzen er ook op dat het contact met anderen, in de eerste plaats met de ouders, ook een goede manier is om stress bij premature baby’s weg te nemen. Gedragen worden door de ouders, zeker «lijf aan lijf», is nog altijd de beste manier om premature baby’s warm te houden!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/03/2015 - 15h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/09/2016 - 17h14

Durier, V. et al., Scientific Reports 5, Article number: 9177 doi:10.1038/srep09177

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slapen: welterusten, jongelui! Geüpdatet op 16/03/2009 - 00h00

Het is bekend dat de kwaliteit van de slaap vermindert met de jaren, maar ook heel wat kinderen en jonge volwassenen hebben tegenwoordig slaapproblemen...Wat valt er aan te doen?

Meer artikels