PUBLICITÉ

Zijn sentimentele boeken slecht voor onze gezondheid?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 15h15
-A +A

Een Engelse wetenschappelijke krant publiceert een artikel van een psychologe waarin deze stelt dat vrouwen die sentimentele romans lezen zich soms te veel laten beïnvloeden door de scenario's.

PUB

Zijn sentimentele boeken slecht voor onze geestelijke gezondheid?

U begrijpt wellicht wat ik bedoel. Deze pocketboekjes, gedrukt op slecht papier en voorzien van ongelooflijk kitscherige covers, verkopen als zoete broodjes, met andere woorden goedkoop en in groten getale. Op de cover prijkt steevast het hoofdpersonage en haar verleider en op de achtergrond kondigt de ondergaande zon de nacht aan. Ik moet zowat 13 of 14 jaar geweest zijn toen ik voor het eerst een dergelijk romannetje las. Daarna zijn er zeer snel vele tientallen gevolgd. Ik ben op dit gebied verre van een uitzondering. Logisch eigenlijk… Deze liefdesverhalen zijn weliswaar niet hoogstaand, maar ze zijn meeslepend, gemakkelijk te lezen en ze bieden een alternatief voor een wereld die voor jongeren vaak teleurstellend is.

 

Enkele recente artikels stellen de invloed van deze 'roze literatuur', die men soms ook vrij 'gewaagd' kan noemen, aan de kaak. De relationele situaties die in deze boeken voorkomen, zijn vrij eenvormig en ze houden van de eerste tot de laatste bladzijde de mythe levendig volgens dewelke liefde sterker is dan welke hinderpaal ook… of dan om het even welk rationeel bezwaar. Seksuele betrekkingen komen dan weer onverwachts en onvoorbereid aan bod, en dat ten gevolge van een alles verslindende en onweerstaanbare passie. Toch gaan ze onvermijdelijk gepaard met een aangrijpend seksueel genot. In deze context is het ver zoeken naar de thema's van de anticonceptie en de preventie van seksueel overdraagbare ziekten.

 

Het oorspronkelijke artikel, geschreven door een psychologe werkzaam in een centrum voor gezinsplanning (1), vermeldt dat "onze bezoekers aanraden om hun boek weg te leggen en zich meer voor het echte leven te interesseren, soms het beste is dat we kunnen adviseren". We begrijpen zeer goed dat deze psychologe de bedoeling heeft de bezoekers van het centrum, die in de droomwereld van een perfecte love story leven en die bijgevolg reële risico's nemen, uit die droom te doen ontwaken.

Maar, zoals dat in dit eerste artikel trouwens het geval was, kunnen we ook beklemtonen dat romantische literatuur een aangenaam tijdverdrijf is voor miljoenen jonge, maar ook minder jonge vrouwen. Dat de clichés die erin voorkomen deze vorm van lectuur net aantrekkelijk maken. Dat er al zo weinig legaal en gezond genot bestaat en dat het dus jammer zou zijn als we ons deze zeemzoete lectuur ook nog zouden moeten ontzeggen.

 

Voor mezelf ben ik tegenwoordig veeleisender geworden op gebied van lectuur. Toch vergeet ik de talrijke uren niet die ik doorgebracht heb in het gezelschap van die kwetsbare vrouwen, die steevast terechtkwamen in de stevige armen van verleiders met fonkelende ogen…

 

(1) Quilliam, S., J Fam Plann Reprod Health Care 2011;37:179-181 doi:10.1136/jfprhc-2011-100152

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 15h15
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer en meer bijzienden Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

De voorbije decennia is het aantal gevallen van myopie steeds blijven stijgen. Een fenomeen dat specialisten nog niet hebben kunnen verklaren, ook al wordt de alomtegenwoordigheid van schermen in onze maatschappij vaak als oorzaak aangewezen.

Juist/fout over de anticonceptiepil Geüpdatet op 07/03/2011 - 18h25

De pil is in België het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Toch doen over de anticonceptiepil heel wat valse geruchten de ronde. Kunt u het onderscheid maken tussen wat juist is en wat fout? Bent u goed op de hoogte van de orale contraceptie?

De angstige en de paranoïde persoonlijkheid Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

We hebben in onze familie, vriendenkring en werkkring allemaal wel te maken met personen met wie de relatie niet altijd makkelijk en zelfs meestal moeilijk verloopt. Het gedrag van deze personen - die de psychiaters François Lelord en Christophe Andr...

Zo herkent u oogproblemen bij uw kind Gepubliceerd op 07/09/2012 - 11h59

Schrijft uw kind met zijn neus op zijn schrift geplakt, heeft het hoofdpijn of fronst het zijn wenkbrauwen bij het lezen? Misschien zijn dat wel tekenen dat er iets aan zijn ogen schort! Maak alvast een afspraak bij de oogarts. Hieronder vindt u intu...

Meer artikels