PUBLICITÉ

Zijn rozijnen goed voor de tanden?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 21/06/2005 - 00h00
-A +A

Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden rozijnen tandbederf niet bevorderen, maar integendeel voorkomen, door de werking van de cariogene bacteriën in tandplaque af te remmen…

PUB

Zoete eetwaren worden vaak automatisch met de vinger gewezen omdat ze tandbederf zouden veroorzaken. Terecht. Toch is hier enige nuancering op zijn plaats. Zo is zetmeel een complex koolhydraat dat niet zoet smaakt, maar toch de erosie van het tandglazuur bevordert, gewoon omdat het lange tijd in contact blijft met de tanden. Ook brood kan dus tandbederf veroorzaken, want het kleeft aan de tanden (net als karamel) bij het kauwen. Daardoor kunnen de tandplaquebacteriën zich makkelijker "voeden" en volop woekeren om hun "ondergravend" werk voort te zetten.

Hoe zit het met cariës?

Het al dan niet ontstaan van cariës hangt in werkelijkheid af van verschillende factoren: de contacttijd van het product met de tanden, de reinigende kracht van het speeksel, het koolhydratengehalte van het product, het aantal maaltijden (tussendoortjes verhogen het risico) en uiteraard ook de mond- en tandhygiëne. Sommige eetwaren houden heel wat verrassingen in petto. Zo bevat chocolade tannines, fosfaat en calcium (met name melkchocolade), die de "zure aanval" van de tandplaque kunnen helpen te neutraliseren. Verder blijkt uit een nieuwe studie dat zeer suikerrijke producten zoals rozijnen anticariësstoffen zouden bevatten. Kortom, niet alle "kleverige" eetwaren zijn volledig cariogeen…

Een antibacteriële werking

Op de 105de algemene vergadering van de Amerikaanse Vereniging voor Microbiologie stelden onderzoekers van het departement tandheelkunde van de Universiteit van Illinois in Chicago hun verbazende onderzoeksresultaten voor over rozijnen. Zo ontdekten ze dat rozijnen vijf bacteriedodende bestanddelen bevatten die de groei zouden afremmen van verschillende soorten mondbacteriën die een rol spelen bij tandbederf en gingivitis (tandvleesontsteking). Eén ervan, oleanolzuur, een krachtige antioxidant, is bijzonder doeltreffend tegen Streptococcus mutans, de belangrijkste cariogene bacterie, en Porphyromonas gingivalis, die het op het tandvlees gemunt heeft. Dit typische zuur zou verhinderen dat de bacteriën zich vastzetten op de tand, een kritieke fase voor de vorming van tandplaque, een kleverige biofilm waarbij zich tal van microben ophopen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 21/06/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ