PUBLICITÉ

Zijn nierstenen te voorkomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2008 - 00h00
-A +A

Het antwoord is ja, we kunnen inderdaad iets doen om te verhinderen dat we nierstenen krijgen. De preventie is gebaseerd op een dieet dat blijvend gevolgd moet worden.

PUB

Steenvorming komt vrij veel voor

In België krijgt naar schatting 10% van de bevolking vroeg of laat te maken met steenvorming en 50% van die stenen keren nadien terug. Steenvorming of lithiasis is een vorm van kalkafzetting. Daarbij vormen zich kristallen in de urinewegen, de nieren of in de gal. Afhankelijk van de grootte en de plaats waar ze voorkomen, kunnen ze gepaard gaan met kolieken of krampen die zeer pijnlijk en hevig kunnen zijn. In dat geval moeten de stenen dringend worden verwijderd.
Het ontwikkelen van steenvorming bij de algemene bevolking is moeilijk te voorkomen, maar mensen die als risicopersonen geïdentificeerd zijn, d.w.z. mensen die al eens het slachtoffer zijn geweest van lithiasis, kunnen de vorming van een tweede steen perfect voorkomen. En, goed nieuws: de preventie werkt ook echt.

Verschillende maatregelen al naargelang de aard van de stenen

De preventieve maatregelen hangen uiteraard af van de samenstelling van de stenen en de oorzaak van de vorming ervan. Maar 70% van de stenen bestaat uit calciumoxalaat en is terug te voeren op de voeding. Overmatige inname van dierlijke eiwitten en te weinig fruit en groenten eten werkt namelijk de vorming van stenen uit oxalaat en kalk in de hand. Veel drinken is hier vanzelfsprekend essentieel: minstens 2 liter per dag.
Bij urinaire lithiase - in dit geval bestaan de stenen uit urinezuur - spelen ook andere risicofactoren mee zoals overgewicht, obesitas en diabetes, typisch westerse ziektes waarbij het lichaam nog onvoldoende reageert op insuline. Deze aandoeningen komen almaar vaker voor en kunnen de stijging van het aantal gevallen van steenvorming verklaren…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2008 - 00h00 Impact médecine, 3 april 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ