PUBLICITÉ

Zijn luchthavendetectoren gevaarlijk voor defibrillatoren?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 01/07/2003 - 00h00
-A +A

Goed nieuws, de metaaldetectiepoorten aan de douaneposten op alle luchthavens zouden dan toch geen gevaar inhouden voor patiënten met een pacemaker.

PUB

In luchthavens is het altijd, zelfs als er nergens een bord hangt om u daarop te wijzen, aangeraden om altijd uw kaart van pacemakerdrager voor te leggen bij de politiecontrole en aan de veiligheidsagenten, zodat men niet door de magnetische sluis met metaaldetectoren moet. Deze zullen immers zeker afgaan en naar verluidt zouden ze, net zoals manuele detectoren, het programma van uw apparaat kunnen ontregelen. Doorgaans wordt aangeraden om elke elektromagnetische interferentie te vermijden.Maar uiteindelijk zou deze formaliteit niet meer zijn dan een zuivere voorzorgsmaatregel, zoals blijkt uit de resultaten van deze Duitse studie bij 348 patiënten, waarvan er een aantal een pacemaker hadden. Deze proefpersonen moesten door de sluis lopen van een toestel dat identiek was aan die die worden gebruikt in Europa en in de helft van de Amerikaanse luchthavens. Bepaalde personen moesten zelfs twintig seconden onder de detector blijven staan en om hun as draaien. Uiteindelijk werd geen enkele onregelmatigheid en geen enkel incident opgetekend: geen overgevoeligheid, noch geherprogrammeerde pacemakers. Worden de borden met de melding "Als u een pacemaker draagt, gelieve dan te vragen om manueel te fouilleren" dan weggenomen? Bij wijze van voorzorg is niets minder zeker en de fabrikanten zullen dat risico zeker niet nemen. Beter voorkomen dan genezen, vraag om manueel te worden gefouilleerd.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 01/07/2003 - 00h00 Kolb C. et coll., J. Am. Serie. Cardiol., 41 (11): 2054-2059, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
8 vragen over pacemakers Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Zodra een arts het heeft over het inbrengen van een pacemaker , begint de patiënt zich meer en meer vragen te stellen. Deze vragen evolueren ook naargelang het tijdstip: vóór de implantatie, meteen erna of maanden en jaren later. We bieden u enkele n...

De pacemaker: welke zin voor bejaarden? Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

De pacemaker (hartstimulator) is ondertussen al meer dan 40 jaar geleden uitgevonden en wordt vandaag vooral ingeplant bij 60-plussers. In die tijd is de technologie er uiteraard enorm op vooruitgegaan en zijn ook de indicaties geëvolueerd. Ziehier w...

Meer artikels