PUBLICITÉ

Zijn frieten kankerverwekkend?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/04/2014 - 18h15
-A +A

Het regelmatig eten van frieten op voorschoolse leeftijd zou het risico op het optreden van borstkanker een paar decennia later -op volwassen leeftijd- kunnen doen stijgen.

Mogen kleine Belgische meisjes dan helemaal geen frieten meer eten?

PUB

In het kader van een grote enquête naar de gezondheid van verpleegkundigen (Nurses' Health Study), gingen Amerikaanse onderzoekers de eetgewoonten na van 582 verpleegkundigen die borstkanker hadden en 1500 verpleegkundigen die in goede gezondheid verkeerden.

Om dat te doen legden ze aan hun moeders een lijst voor met dertig voedingsmiddelen en gerechten en vroegen ze hen hoeveel keer per week ze die gegeven hadden aan hun kinderen toen die nog niet naar school gingen (van drie tot vijf jaar).

Voor elke portie frieten die de verpleegsters aten tijdens hun prille kindertijd, werd in de studie een verhoging vastgesteld van 27% van het risico op borstkanker op latere leeftijd.

Van de dertig voedingsmiddelen van de lijst werden kaas, boter, eieren, hamburgers en koekjes niet geassocieerd met een stijging van het risico op borstkanker.

Een problematische bereidingswijze

De studie toont aan dat gekookte aardappelen en puree geen kankerverwekkend effect hebben, de schuldige is de bereidingswijze: frituren in vetzuren op hoge temperatuur. Door deze bereidingswijze vormen er zich zogenaamde transvetzuren. Die zijn kankerverwekkend.

Gezond eten van in de wieg

Ook al is het onnodig om frieten helemaal van het menu van kinderen te schrappen - er zijn geen andere onderzoeksresultaten beschikbaar, toch wijst de studie op het belang en de noodzaak van een evenwichtige en gezonde voeding. Het is bewezen dat de voeding van jongsaf aan een rol speelt bij het optreden van bepaalde aandoeningen: obesitas, hartaandoeningen, hypertensie en kanker.

In het geval van borstkanker weet men dat de borsten van meisjes, voordat ze in de puberteit belanden, gevoeliger zijn aan mogelijk kankerverwekkende invloeden dan borsten van volwassen vrouwen.

 

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 27/09/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/04/2014 - 18h15

Michels, K. International Journal of Cancer, online edition

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Frietjes: wordt u er dik van? Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Op het eerste gezicht zal deze vraag u misschien doen glimlachen. Deze nochtans belangrijke vraag over frietjes en frituurvet was tot nu toe nooit het onderwerp van een ernstige studie. Het eigenaardige is dat het Spaanse onderzoekers zijn die ons he...

Het gevaar van frieten? Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Te veel frieten eten is schadelijk voor de gezondheid. Frieten bevatten immers veel vet. Maar er is nog een ander gevaar: acrylamide. Een Zweeds artikel waarschuwt voor die potentieel gevaarlijke stof.

Meer artikels