PUBLICITÉ

Zijn echtelijke ruzies schadelijk voor de kinderen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2011 - 17h58
-A +A

Echtelijke ruzies zijn onvermijdelijk. Of ze nu zwaar of oppervlakkig zijn: op de één of andere manier zijn ook de kinderen er altijd bij betrokken. Hoe vermijdt u dat ze lijden onder conflicten, misverstanden en onenigheid?

PUB

Problemen maken nu eenmaal deel uit van het leven. We leven tenslotte niet in Disneyland of in één of ander sprookje. Door de kinderen er tot elke prijs te willen buiten houden, krijgen ze een fout beeld van de realiteit. Het is dan ook beter hen te leren omgaan met deze conflicten en ze zo mogelijk te proberen overstijgen. Ruzies zijn onaangenaam en verontrustend, maar verzoening is uitstekend. Getuige zijn van zo'n ruzie is voor een kind tegelijk bijzonder leerrijk, zeker vanuit het besef dat ze kan worden bijgelegd en dat de situatie er nadien alleen maar kan op verbeteren. Op die manier zal het kind later niet bang zijn voor confrontaties, want het weet nu dat mensen daar kunnen uit geraken. Het leert met andere woorden een eerzame uitweg te vinden voor beide partijen!

En zelfs bij een aanhoudend conflict heeft men het recht om niet akkoord te gaan, zonder dat één van beiden ongelijk heeft. Een ruzie observeren, is een goede manier om tolerant te leren zijn. Als het een kind is, ervaart het dat het zichzelf mag blijven, ook als het ingaat tegen de opinie van anderen. Het kan goed zijn om uw kind duidelijk te maken: "We zijn het niet eens met elkaar, maar ja, dat gebeurt in elk gezin wel eens…"

Verwijten en kwetsende woorden daarentegen zijn zeer schadelijk. Ze doen immers ook het kind pijn, dat houdt van zijn vader en moeder. Ook uw kind als getuige nemen of gebruiken als scheidsrechter, of erger nog: supporter, is nefast. Het dwingen om partij te kiezen voor één van beide ouders, veroorzaakt altijd pijn en een enorme angst.

Slaagt u er op een dag niet in om uw ruzie bij te leggen en lijkt uw kind te lijden onder uw conflicten, aarzel dan niet om hulp te vragen aan een psycholoog. Op die manier krijgt u de kijk van een buitenstaander die u helpt om een moeilijke hindernis te nemen.

Het beste tegengif tegen ruzies is laten zien dat men elkaar graag ziet als het goed gaat. Dat kan op verschillende manieren: gebaren, woorden of attenties. Wat telt, is niet het aantal ruzies, maar de balans tussen het positieve en het negatieve… waarbij het positieve overweegt! Heel wat conflicten kunnen makkelijk overwonnen worden dankzij veel liefde!

Het gevaarlijkst voor kinderen is haat tussen de ouders, veel meer dan ruzies, geschreeuw en woede-uitbarstingen. Haat kan koud en stil zijn, zonder dat ze geuit wordt. Het is dat gebrek aan liefde dat het schadelijkst is voor kinderen.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 17/02/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/07/2011 - 17h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gelukkige koppels hebben hun geheim... Gepubliceerd op 02/02/2011 - 14h22

Dat geheim is niet dat ze conflicten vermijden en zelfs niet dat ze die systematisch proberen op te lossen. Wel dat ze heel hun relatie lang - zelfs diepe - conflicten kunnen hebben zonder dat dit hun relatie in het gedrang brengt en hun geluk versto...

Hoe ruzie maken als koppel? Gepubliceerd op 12/07/2016 - 13h07

Een ruzie kan een gezond communicatiemiddel zijn. Het is een manier om woede te uiten, een natuurlijke emotie die je niet mag verdrukken. Sommige ruzies zijn destructief, dat is een feit, maar als men de nodige voorzorgen neemt kunnen ruzies ook een...

Een goede ruzie, bestaat dat? Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Elk koppel maakt wel eens ruzie. Het is wel erg wanneer ruzies frequent voorkomen en het onbegrip een blijvend karakter begint te krijgen. Het gebeurt nochtans ook dat een ruzie gezond is, dat ze een probleem helpt oplossen en dat ze ertoe bijdraagt...

Meer artikels