PUBLICITÉ

Zijn contraceptieve patches en implantaten efficiënt?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2016 - 11h22
-A +A

Recent werden contraceptieve implantaten en patches op de markt gebracht. Ze zijn efficiënt, blijken tot dusver geen risico's in te houden en vormen een alternatief voor de pil voor vrouwen die hun pil nogal eens vergeten of vrouwen die geen zin meer hebben om iedere dag de pil te blijven nemen.

PUB

Patches en implantaten zijn efficiënt

Patches en implantaten zijn relatief nieuwe contraceptieve methoden.

Patches hebben hetzelfde actief bestanddeel als de pil (oestrogenen en progestagenen). Ze worden tweemaal per maand gedurende één week op de huid aangebracht, met daartussen telkens één week zonder patch, om hetzelfde cyclisch ritme te krijgen als met de pil. De hormonen diffunderen rechtstreeks door de huid.

Implantaten hebben een veel langere levensduur. Ze worden onder de huid aangebracht en geven gedurende 3 jaar een progestativum af dat de eisprong kan blokkeren. Deze contraceptiemethoden werden met veel heisa op de markt gebracht. Nu kunnen we een eerste balans opmaken en deze blijkt positief te zijn.

Meerdere studies hebben aangetoond dat implantaten doeltreffend zijn: het percentage mislukkingen is lager dan 1,5%. De frequentste oorzaken van stopzetting van de behandeling zijn vooral stoornissen van de menstruele cyclus en voorts hoofdpijn, acne, gewichtstoename en uiteraard zwangerschapswens.

Over de patches bestaan nog niet zoveel gegevens doordat ze in de Verenigde Staten nog maar net zijn goedgekeurd. Klinische studies hebben evenwel aangetoond dat ze de eisprong remmen en even doeltreffend zijn als de pil.

Patches en implantaten zijn ook zonder risico

Na verwijdering van het implantaat wordt de vrouw snel weer vruchtbaar. Eén jaar na verwijdering van het implantaat is 76 tot 100% van de vrouwen weer vruchtbaar.

Deze percentages zijn dus van dezelfde orde van grootte als bij gebruik van andere hormonale anticonceptiva. Het risico op extra-uteriene zwangerschap is niet hoger dan met de pil. Kinderen die ter wereld komen na gebruik van het implantaat, lopen ook niet méér risico op misvormingen of gezondheidsproblemen.

De bijwerkingen van patches zijn miniem. Er werden enkel huidreacties op de plaats van applicatie gerapporteerd en de reacties waren niet ernstig. Zowel met implantaten als met patches is het risico op een ongewenste zwangerschap kleiner dan met de pil doordat het risico kleiner is dat de vrouw vergeet de patch aan te brengen. Met implantaten hoeft de vrouw zich na implantatie helemaal geen zorgen meer te maken. Wat de patches betreft, het is gemakkelijker er driemaal per maand aan te denken dan elke dag.

Beide zijn dus een goede oplossing voor vrouwen die hun pil nogal eens durven vergeten of vrouwen die het beu zijn er elke dag aan te moeten denken.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 25/03/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/01/2016 - 11h22

Creasy et coll. Am. J. Obstet. Gynecol. 2002; 186: 15-20. Glasier et coll. Contraception 2002; 65: 29-37.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nieuwe mogelijkheden op gebied van anticonceptie Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Sinds het begin van deze eeuw zijn verschillende anticonceptiemethoden op de markt verschenen. Ze blijken doeltreffend en zijn aan een opmars begonnen in de concurrentie met de 'onaantastbare' anticonceptiepil en het traditionele spiraaltje. Hoewel g...

Contraceptie: constante vooruitgang Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h11

De afgelopen jaren is er heel wat veranderd op het vlak van anticonceptie. Maar door een gebrek aan informatie hebben koppels niet altijd toegang tot de contraceptiemethode die het best bij hen past. Door op de hoogte te blijven van alle evolutie, ka...

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Meer artikels