PUBLICITÉ

Zijn baby's die borstvoeding krijgen, intelligenter?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00
-A +A

Flesvoeding of borstvoeding? Volgens een Amerikaanse studie zouden baby's die de eerste 6 maanden van hun leven enkel borstvoeding krijgen, betere intellectuele vermogens ontwikkelen.

PUB
Overzicht

Flesvoeding of moedermelk? Elke vrouw die kinderen ter wereld heeft gebracht, heeft zich de vraag moeten stellen. Heeft de voeding werkelijk een impact op de intellectuele en lichamelijke ontwikkeling van baby's? Volgens een Amerikaanse studie is het antwoord ondubbelzinnig "ja".

Een kwestie van IQ

Onderzoekers van het National Institute of Health vergeleken de lichamelijke en intellectuele vermogens van kleine kinderen naargelang ze vroeger borstvoeding dan wel flesvoeding hadden gekregen. De studie werd uitgevoerd in Zweden en Noorwegen, landen waar de moeders hun kinderen lange tijd borstvoeding geven. De baby's werden onderzocht na 6 weken en werden gevolgd tot de leeftijd van 5 jaar. Op de leeftijd van 13 maanden werden de intellectuele en motorische functies getest en op de leeftijd van 5 jaar werd het IQ gemeten.Tot de leeftijd van 24 weken kon geen verschil in gewichtstoename worden vastgesteld naargelang de voedingwijze. Maar na 5 jaar hadden de kinderen die de eerste 6 maanden van hun leven enkel borstvoeding hadden gekregen, een duidelijk hoger IQ dan de andere kinderen. Dat was vooral het geval bij à terme geboren kinderen met een laag geboortegewicht.Louter borstvoeding tijdens de eerste 6 levensmaanden zou dus beter zijn voor de lichamelijke en intellectuele ontwikkeling van de kinderen. Deze bevindingen zouden de overheid ertoe moeten aanzetten de duur van het zwangerschapsverlof te herzien. In België kunnen moeders die werken, hun kinderen niet langer dan 4 maanden borstvoeding geven en dan nog krijgen ze, naargelang het beroep, de maanden dat ze borstvoeding geven, geen loon uitbetaald.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00 Rao et coll., Acta Paediatrica 2002; 91 (3): 258-260.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Vis en zwangerschap, het mag! Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

In 2004 vestigden Amerikaanse gezondheidsautoriteiten de aandacht van zwangere vrouwen op het risico van een aanzienlijke consumptie van vis en zeevruchten voor hun baby. Dat risico wordt nu gerelativeerd.

Meer artikels