PUBLICITÉ

Zijn antihuisstofmijthoezen zinloos?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00
-A +A

De antihuisstofmijthoezen rond matrassen en hoofdkussens blijken klinisch ondoeltreffend tegen astma en allergische rinitis.

PUB

Huisstofmijten zijn de meest voorkomende allergenen en kunnen huidallergieën, allergische KNO-aandoeningen en allergische bronchitis veroorzaken. Wie allergisch is voor huisstofmijten, moet er zich dan ook tegen wapenen. Sommige bestrijdingsmaatregelen zijn zeker niet onfeilbaar, maar toch aangewezen: antihuisstofmijthoezen rond de matras, het dekbed en het hoofdkussen, regelmatig het beddengoed wassen, "stofnesten" opruimen (vast tapijt, pluche, gordijnen, matten), geen huisdieren nemen met haarvacht, een huisstofdodend product (acaricide) gebruiken, passief roken vermijden en algemene voedingsmaatregelen nemen. Het gebruik van antihuisstofmijthoezen zou echter wel eens van deze lijst kunnen verdwijnen. Uit twee studies blijkt immers dat ze ondoeltreffend zijn.

Aan de eerste studie namen 1.200 volwassen astmalijders deel. Ze werden ingedeeld in twee groepen, naargelang ze antihuisstofmijthoezen gebruikten of niet. Het expiratoir piekdebiet werd 's morgens regelmatig gemeten, en in de 6de en de 12 de maand werd het aantal patiënten geregistreerd dat hun dosis inhalatiecorticoïden kon verlagen. Ook de concentratie huisstofmijten in het matrasstof werd geanalyseerd. De auteurs stellen vast dat de concentratie huisstofmijten na 6 maanden significant lager was in het beddengoed van de patiënten die hoezen gebruiken, maar niet na 12 maanden. Het expiratoir piekdebiet verbeterde in beide groepen op dezelfde manier. En ook wat de dosisvermindering of de stopzetting van corticoïden betreft, werd er geen enkel verschil vastgesteld. Conclusie: antihuisstofmijthoezen lijken als geïsoleerde maatregel ondoeltreffend bij volwassen astmapatiënten.

De tweede studie werd uitgevoerd bij 230 huisstofmijtgevoelige patiënten met allergische rinitis. Tijdens de 12 maanden follow-up werd de ernst van hun rinitis gemeten en vergeleken met de huisstofmijtconcentratie in de matrassen. Uit de resultaten blijkt dat deze concentratie veel sterker gedaald was in de omgeving van de patiënten die hoezen gebruiken dan bij de controlegroep. Het gebruik van hoezen verminderde weliswaar de blootstelling aan huisstofmijten, maar volstond als enige maatregel niet om de symptomen van de patiënten te verlichten.

In afwachting van verdere bewijzen kunnen we aan de patiënten aanraden om alle mogelijke preventiemaatregelen te nemen tegen huisstofmijten en zich niet te beperken tot één enkele remedie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00 Woodcock A. et coll., N. Engl. J. Med., 349 : 225-236. Terreehorst I. et coll., N. Engl. J. Med., 349 : 237-246.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijten: wie zijn ze en wat doen ze? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

De allergie aan huisstofmijten is de vaakst voorkomende allergie. Bij het minste contact krijgen mensen die allergisch zijn vaak een astmacrisis of rhinitis. Maar wat voor beestjes zijn mijten? Waarom zijn ze zo vaak verantwoordelijk voor allergieën...

Astma en allergische rinitis: geen aangename combinatie Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De cijfers spreken voor zich: van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis . Je kunt dus stellen dat 70% van de astmapatiënten ook last heeft van allergische rinitis . Bovendien heeft 73...

Is mijn matras vervuild? Gepubliceerd op 15/11/2016 - 16h27

Matrassen zijn net als hoofdkussens bronnen van binnenhuisvervuiling. Matrassen scheiden namelijk toxische stoffen af en die komen bovenop de stoffen die vrijkomen tijdens onze activiteiten in huis of uit allerlei soorten voorwerpen en materialen in...

Meer artikels