PUBLICITÉ

Ziektes van het tandvlees: gingivitis, parodontitis en gingivale recessie

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 16/04/2012 - 18h41
-A +A

De microben die gingivitis en parodontitis veroorzaken, zitten in de bacteriële plaque. Ze produceren afvalstoffen en enzymen die het tandvlees en het parodontium van de tand aantasten. Dat leidt tot zogenaamde bacteriële gingivitis en parodontitis, twee infectieziektes waardoor de tanden op lange of minder lange termijn loskomen en zelfs uitvallen.

PUB

Bacteriële gingivitis

Dat is een ontsteking van het tandvlees door bacteriële plaque.

De ontsteking is een reactie van het lichaam op een agressie en wordt ingezet door een verdedigingssysteem (ons afweersysteem). De ontsteking uit zich in een vaak pijnlijke zwelling van het tandvlees. Het tandvlees wordt rood, glad en het bloedt vaak bij het minste contact (bij het kauwen of poetsen).

Deze vorm van gingivitis kan op een of op meerdere tanden optreden, maar kan ook de volledige tandboog aantasten.

Deze ziekte is de eerste fase van enkele vormen van parodontitis waarbij het parodontium wordt aangetast. Ze is omkeerbaar als de volgende voorwaarden worden vervuld: verwijdering van de bacteriële plaque (als die de oorzaak is), doeltreffend poetsen van de tanden, indien nodig verwijdering van tandsteen en antiseptische mondspoelingen voorgeschreven door de tandarts als aanvulling op het poetsen.

 

Risicofactoren voor de ontwikkeling van gingivitis

1. Lokale factoren

De oorzaak van gingivitis is meestal lokaal: een slechte mond- en tandhygiëne, de aanwezigheid van tandsteen, een slechte stand van de tanden, oude vullingen, slecht aangepaste tandkronen en/of de aanwezigheid van vaste tandprotheses die da plaque makkelijk vasthouden en waardoor het poetsen minder doeltreffend wordt en de bacteriële plaque zich makkelijker ophoopt.

Met de ophoping van de plaque neemt ook de hoeveelheid bacteriën in de mond geleidelijk aan toe. Die produceren nog meer afvalstoffen en richten nog meer schade aan. De afvalstoffen hopen zich op en er vormen zich zakvormige gleuven of pockets tussen de tanden en het tandvlees. De mondweefsels worden dan aangetast en dat vormt de vermelde ontstekingsprikkel voor het lichaam.

 

2. Algemene factoren

Dat is het geheel van factoren die een verdedigingsreactie van het lichaam uitlokken. Ze maken het tandvlees gevoeliger voor de aangerichte schade door de tandsteen of bacteriële plaque. Bij de minste irritatie raakt het tandvlees ontstoken. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Hormonale factoren (in de puberteit, tijdens de maandstonden, een zwangerschap, in de menopauze, enz.).
  • Roken.
  • Stress.
  • Of bepaalde ziekten van het afweersysteem (aidsvirus, hepatitis, enz.).

Bij stofwisselingsziektes zoals diabetes is er een verstoring van het evenwicht van de mondflora en de samenstelling van het speeksel, waardoor er gingivitis kan ontstaan. Gingivitis kan ook het gevolg zijn van een vitaminegebrek. Als deze factoren aanwezig zijn, moet u ervoor zorgen dat de irriterende elementen zich niet in uw mond gaan nestelen. Laat met andere woorden de bacteriële plaque nog drastischer verwijderen en ga nog vaker naar de tandarts voor het verwijderen van tandsteen.

 

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 16/04/2012 - 18h41 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 16/04/2012 - 18h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ