PUBLICITÉ

Ziekten met een impact op de tanden

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 03/04/2012 - 11h21
-A +A

Niet alleen cariës of tandvleesproblemen hebben een impact op onze tanden. Zo kunnen sommige tandletsels aangeboren zijn, ofwel door erfelijkheid, ofwel door ziektes die de moeder tijdens haar zwangerschap heeft opgelopen. Deze letsels zijn dus aanwezig nog voor de baby zijn tanden krijgt. Andere letsels zijn dan weer het gevolg van een behandeling met geneesmiddelen of van een trauma.

PUB

Aangeboren tandletsels

Er bestaan twee soorten aangeboren tandletsels:

  • hypoplasie: de weefsels waaruit de tanden zijn opgebouwd (tandglazuur, tandbeen of dentine enz.), zijn onvoldoende ontwikkeld.
  • dysplasie: de ontwikkeling van diezelfde weefsels werd verstoord.

In beide gevallen kunnen de aandoeningen een of meerdere tanden aantasten. Ze verslechteren de kwaliteit van de minerale weefsels van de tand, waardoor de tanden vatbaarder zijn voor cariës en/of sneller breken.

Afhankelijk van het type afwijking kunnen de getroffen tanden verkleuren: ze worden dan geel- of bruinachtig of zelfs kleurloos.

Oorzaken van de letsels

  • Erfelijkheid
  • Tijdens de zwangerschap opgelopen ziektes (syfilis, rodehond)
  • Hormonale stoornissen waarvan de moeder draagster is
  • Voedingsproblemen: een gebrek aan vitamine B, en/of te weinig of te slechte voeding tijdens de zwangerschap
  • Inname van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap (antibiotica van het type tetracycline).

 

Opgelopen letsels en hun impact op de tanden

Bepaalde ziektes kunnen letsels met zich meebrengen, die dystrofie worden genoemd. De oorzaak van deze tandletsels ligt bij een verstoorde voeding van de tand.

Doorgaans doen deze ziektes de tanden verkleuren en maken ze het tandglazuur en het tandbeen vatbaarder voor cariës of natuurlijke slijtage. Tanden kunnen zelfs spontaan afbrokkelen. Het tandglazuur en het tandbeen kunnen verweken, waardoor de tand breekt. Ook kan het tandglazuur sneller slijten.

Oorzaken van deze letsels

  • Giftige oorsprong: bijvoorbeeld fluorvergiftiging, waarbij het kind te veel fluor heeft binnengekregen, of bij gebruik van cocaïne of morfine.
  • Door geneesmiddelen: tijdens de behandeling met radiotherapie tegen bepaalde kankers.
  • Mechanische oorsprong: bruxisme (tandenknarsen), iets in de mond stoppen (pijp of piercing) of te vaak tandenpoetsen.
Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 03/04/2012 - 11h21 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 03/04/2012 - 11h21
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cariës behandelen zonder te boren? Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Als we last hebben van cariës, holt de tandarts de gaatjes in de tanden eerst wat dieper uit met een boor om ze schoon te maken zodat hij ze kan vullen. De ingreep is niet van de leukste. Maar misschien kunnen we ook zonder boor…

Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Meer artikels