De ziekte van Renander ontcijferd

Geüpdatet door Gilles Goetghebuer op 07/02/2020 - 14h33
-A +A

Gewelddadige pijn onder de grote teen als je je voet op de grond zet: bij sporters, dynamische kinderen en tieners, vrouwen op hakken? Het zou de ziekte van Renander kunnen zijn.

PUB

De ziekte van Renander: jonge voeten zijn het meest aangetast...

De ziekte van Renander is weinig bekend bij het grote publiek.
Deze sesamvormige osteochondrose werd in 1924 geïdentificeerd door Renander. Weinig bekend en toch wijdverspreid, het gaat hier vooral om sportieve (of hyperactieve) kinderen en tieners, vooral de kleine speelvogels die hun voeten te veel belasten. Overmatige spiertractie heeft een belangrijke impact op gebieden die nog niet volledig verbeend zijn bij kinderen. Het heeft ook een impact op gymnasten, atleten, voetballers, lopers, tennissers. Deze aandoening kan ook in verband worden gebracht met microtrauma's die worden veroorzaakt door lange wandelingen, langdurig staan, schoenen die slecht zijn aangepast aan de morfologie van de voet, bijvoorbeeld hoge hakken voor vrouwen.  

De pijn treedt op in de sesamoren aan de basis van de grote teen.
Deze beenderen hebben deze rare naam omdat ze eruit zien als sesamzaadjes. Vanuit een histochemisch oogpunt is hun geschiedenis heel interessant, want in tegenstelling tot de andere beenderen van ons skelet zijn dit restanten van verkalkte ligamenten. Als gevolg daarvan zijn de sesamoïde botten niet direct verbonden met het gewricht, maar verwerkt in de dikte van de pees.

De ziekte van Renander: spectaculaire symptomen

Elke keer dat de voet op de grond wordt geplaatst, voelt de patiënt een scherpe pijn onder de grote teen.
Soms gaat het letsel gepaard met zwelling, roodheid en zelfs een gevoel van verlamming. Ook heeft men moeite met het uitrekken en buigen van de duim van de voet (ook wel hallux genoemd). Na verloop van tijd weerspiegelt de gang van de jonge patiënt dit geleidelijke ongemak. Hij begint te hinken.

Onderzoek en diagnose van de ziekte
Om zijn diagnose te stellen, gaat de arts over tot palpatie en manipulatie van de teen in alle richtingen. Hij schrijft dan een röntgenfoto voor. Het letsel is niet altijd zichtbaar op de foto's, maar het onderzoek kan de diagnose van een breuk uitsluiten.
Wees niet verbaasd als de dokter een röntgenfoto van beide voeten beveelt. Soms is het nodig om de röntgenfoto van de aangedane voet te vergelijken met een beeld van de andere kant om de juiste diagnose te stellen. Een CT-scan kan de fragmentatie van de sesamoïde en de aanwezigheid van een kneuzing in de sesamoïde metatarsale ruimte aan het licht brengen. 
Voorzichtig: wanneer de ziekte van Renander
bij volwassenen voorkomt, wordt ze vaak verward met een aanval van gewrichtsjicht vanwege het ontstekingsaspect.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer le 02/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Gilles Goetghebuer le 07/02/2020 - 14h33

Rev Rhum Mal Osteoartic. 1978 Jul-Sep;45(7-9):479-86.

Update :
https://www.irbms.com/douleur-au-pied-non-traumatique-chez-le-jeune-sportif/
https://www.docvadis.fr/files/all/hjtWAHbLkPw_1UsPyku92w/osteochondrose_2019.pdf
http://www.chirurgie-orthopedique.be/pathologie_sesamoides.php Deel twee -Hoofdstuk II

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Leve onze voeten! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

We kunnen er niet naast kijken: de voeten van de Belgen groeien. In dertig jaar tijd zijn ze met drie maten toegenomen. De gemiddelde schoenmaat bedraagt nu 40 bij vrouwen en 43 bij mannen. Reden te meer dus om onze voeten goed te vertroetelen…

Jongeren: denk aan uw voeten Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

De voet draagt heel het lichaamsgewicht. Hij staat ook constant onder druk. Dat is meer dan reden genoeg om er heel goed zorg voor te dragen. Nochtans worden de voeten vaak verwaarloosd. Aangezien bepaalde afwijkingen zich vaak uiten tijdens de adole...

Meer artikels