PUBLICITÉ

De ziekte van Raynaud: waarom worden mijn vingers wit in de winter?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/01/2014 - 12h37
-A +A

Met als typische eigenschap dat de vingers wit worden zodra de temperatuur te veel daalt, treft de ziekte van Raynaud 10 tot 20% van de bevolking.

Een overzicht van wat u moet weten over deze onschuldige aandoening, die meer vrouwen treft dan mannen.

PUB

De ziekte van Raynaud: een slechte doorbloeding van de uiteinden van ons lichaam

Hoewel de precieze oorzaak van de ziekte van Raynaud nog onbekend is, is haar mechanisme wel opgehelderd. Het gaat om een buitensporige samentrekking van de bloedvaten. Maar wat betekent dat? Wanneer we aan de kou worden blootgesteld, reageert ons lichaam door een samentrekking van de bloedvaatjes onder de huid. Dit fenomeen, vasoconstrictie genoemd, zorgt voor een grotere bloedtoevoer in de aders zodat de inwendige lichaamstemperatuur constant blijft.

Bij mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud, is er sprake van een extreme samentrekking die de bloedsomloop blokkeert.

De kou is niet de enige oorzaak van deze slechte doorbloeding van de vingers: meestal gaat het om kou in combinatie met een vochtige omgeving. Ook stress zou een aanval van de ziekte van Raynaud kunnen veroorzaken.

Vrouwen tussen 15 en 25 jaar worden meer getroffen door de ziekte van Raynaud

Met een verhouding van vier getroffen vrouwen tegen slechts één man, is het duidelijk dat vooral de vrouwen moeten uitkijken voor de ziekte van Raynaud

De eerste symptomen verschijnen tussen 15 en 25 jaar.

Als de symptomen zich pas na de leeftijd van 30 jaar voordoen, doet u er goed aan een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet gaat om het syndroom van Raynaud, een secundaire en ernstigere vorm van de ziekte.

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 21/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/01/2014 - 12h37
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb het altijd koud Gepubliceerd op 23/12/2011 - 20h42

Hebt u het altijd koud ? Is dat wel normaal? Zoek naar de oorzaken op basis van de symptomen die ermee gepaard gaan. U zult dan zeker een oplossing vinden, want het is echt niet aangenaam om het constant koud te hebben!

Meer artikels