PUBLICITÉ

Ziekte van Parkinson: waarom logopedie noodzakelijk is

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 18/04/2017 - 14h25
-A +A

Vanaf een bepaalde evolutie van de ziekte van Parkinson, en zeker bij het minste teken van spraak- of slikproblemen, is een orthofonisch onderzoek of een onderzoek naar spraakstoornissen nodig. Heropvoeding door een orthofonist is de enige manier om de patiënten weer behoorlijk te leren spreken en verslikking te voorkomen, de eerste oorzaak van vroegtijdige sterfte in deze bevolkingsgroep.

PUB

Parkinson: extra aandacht voor slikstoornissen

Na acht tot tien jaar evolutie van de ziekte - als iemand met de ziekte van Parkinson niet meer kan eten zonder te kwijlen, als hij bepaalde soorten voedsel gaat mijden of almaar trager eet - is het tijd om in te grijpen. Slikstoornissen (dysfagie) komen in deze bevolkingsgroep heel veel voor, maar worden helaas nog altijd te weinig behandeld. Het grootste risico is dat de patiënt zich verslikt, omdat er tijdens het ademhalen vloeistof of voedseldeeltjes die normaal door de slokdarm moeten in de luchtwegen terechtkomen. Dat brengt een risico op verstikking mee, maar ook op longinfecties.

Dr. Denis Obert, arts gespecialiseerd in fysieke en revalidatiegeneeskunde (Centre Zander, Aix les Bains in Frankrijk): “Mensen met de ziekte van Parkinson hebben problemen met bepaalde texturen (rauwkost) en slikken bovendien niet automatisch omdat hun hersenen de boodschap dat het voedsel klaar is om te worden doorgeslikt niet ontvangen. Daarom werken we bij de revalidatie aan het bewuste slikken, we leren de patiënt te letten op wat er zich in zijn mond bevindt, welke texturen hij beter kiest, maar ook wat de optimale omstandigheden zijn voor de maaltijd. Iemand met de ziekte van Parkinson heeft namelijk moeite om twee dingen tegelijk te doen. Zo bestaat de kans dat hij zich verslikt als  hij tegelijk eet en praat of als hij onder het eten naar een gesprek luistert, naar de televisie kijkt, enz.”.

Revalidatie bij slikstoornissen

Volgens de studies heeft 60 à 80% van de parkinsonpatiënten last van slikstoornissen (dysfagie) - het voornaamste symptoom is verslikking. De arts zou dus systematisch naar eventuele klachten moeten vragen en indien nodig een orthofonisch onderzoek voorschrijven, zonder daarbij te wachten tot de stoornissen definitief worden en bijgevolg moeilijker te behandelen zijn.

Anne Rittié-Burkhard is orthofonist in Reims, Frankrijk: “Op medisch voorschrift voert de orthofonist een onderzoek uit om een duidelijk beeld te krijgen van de slikstoornissen. Daarna stelt hij een revalidatieplan op. Dat plan omvat oefeningen die werken aan de spierkracht, de snelheid van een bepaalde beweging en de tonus, afhankelijk van het specifieke probleem (tong, wangen, enz.). Er bestaan ook onrechtstreekse technieken, zoals de keuze van bepaalde voedseltexturen om het slikken te vergemakkelijken (vloeistoffen dikker maken, mixen van levensmiddelen die moeilijk te kauwen zijn), het uitsluiten van bepaalde soorten voedsel die als risicovoedsel gelden - zoals rijst (kruipt overal), salade (kleeft) of prei (kan door het vezelige uitzicht het slikken hinderen - of het aanleren van bepaalde houdingen (het hoofd op het moment van het inslikken wat kantelen). We leren de patiënten ook manoeuvres aan om de coördinatie te verbeteren, want die is meestal minder goed. Het supraglottisch slikken bijvoorbeeld is een veiligere manier van slikken omdat de slikbeweging in drie stappen wordt opgesplitst (ademhaling inhouden, doorslikken en dan hoesten)”.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 18/04/2017 - 14h25
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Parkinson: de applaustest Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Ook de geneeskunde is volop het hightechtijdperk binnengetreden. De genetische tests en de beeldvormingstechnieken gaan er voortdurend en spectaculair op vooruit. Toch blijken bijzonder eenvoudige tests soms nog altijd even doeltreffend. Onder meer d...

Meer artikels