PUBLICITÉ

De ziekte van Parkinson: vroegtijdige onverwachte signalen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/12/2014 - 17h24
-A +A

Wie de ziekte van Parkinson zegt, denkt meteen aan beven. Beven is inderdaad typisch voor de ziekte, maar het is lang niet het enige symptoom.

Wetenschappers doen nu onderzoek  naar andere vroegtijdige en veel minder bekende signalen.

PUB

Pijn en slaapstoornissen: de eerste tekenen van de ziekte van Parkinson?

Het is al jaren bekend dat slaapstoornissen kunnen wijzen op de ziekte van de Parkinson. Het gaat dan niet alleen over stoornissen ‘s nachts, maar ook over slaperigheid overdag.

Een Italiaanse studie (1) heeft dan weer bewezen dat pijn bij de symptomen van de ziekte van Parkinson hoort.

Het is een symptoom dat in dit geval niet vaak genoemd wordt, wellicht omdat pijn minder specifiek is dan andere symptomen zoals spierproblemen bijvoorbeeld. Pijn als symptoom wordt soms dus gewoon genegeerd. Het staat nochtans vast dat parkinsonpatiënten duidelijk meer pijn lijden dan andere patiënten. De pijn is meestal het gevolg van dystonieën (hevige en onwillekeurige spiercontracties) en voelbaar in het been, de voet, de nek of de schouder. De onderzoekers die dit ontdekt hebben, beklemtonen dat de pijn zich vooral in het begin van de ziekte ontwikkelt.

Dit symptoom zou beter herkend moeten worden, zodat men een betere en aangepaste behandeling kan voorzien.

Geur- en gezichtsstoornissen nog voor de ziekte van Parkinson zich manifesteert

Een Japanse studie (2) heeft aangetoond dat een verminderde reukzin kan beschouwd worden als een vroegtijdig symptoom van de ziekte van Parkinson.

De onderzoekers hebben inderdaad de nauwkeurigheid van de reukzin bestudeerd bij 2267 bejaarde Japanners, die niet leden aan de ziekte van Parkinson. De gezondheidstoestand van deze mannen werd daarna gedurende verschillende jaren opgevolgd. Daaruit bleek dat de mannen die achteraf de ziekte van Parkinson gekregen hadden, meestal diegenen waren die bij de reuktest een lage score behaald hadden. Hieruit mogen we wel niet besluiten dat wie een slechte reukzin heeft, sowieso risico loopt op de ziekte van Parkinson!

Dit gegeven volstaat absoluut niet om voorspellingen te doen, maar het bezorgt artsen wel interessante informatie.

Recenter (3) hebben onderzoekers oogtests gedaan en ontdekt dat ze nuttig kunnen zijn om de ziekte van Parkinson op te sporen.
Parkinsonpatiënten hebben vaak problemen om kleuren en contrasten waar te nemen. Die problemen treden al op nog voor er andere, duidelijkere tekenen verschijnen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/06/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/12/2014 - 17h24

(1) Ross, G., Annals of Neurology, février 2008. (2) Defazio, G., Archives of Neurology, septembre 2008. (www.webmd.com). (3) Neurol Sci. 2014 Aug 28. [Epub ahead of print].

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel de ziekte van Parkinson? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h20

Beven is lang niet het enige symptoom dat eigen is aan de ziekte van Parkinson . En het is er ook niet systematisch bij. Ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Parkinson beeft namelijk niet. Een overzicht van de symptomen van de ziekte va...

Meer artikels