Wie de ziekte van Parkinson zegt, denkt meteen aan beven. Beven is inderdaad typisch voor de ziekte, maar het is lang niet het enige symptoom.
Wetenschappers doen nu onderzoek naar andere vroegtijdige en veel minder bekende signalen.

Pijn en slaapstoornissen: de eerste tekenen van de ziekte van Parkinson?
Het is al jaren bekend dat slaapstoornissen kunnen wijzen op de ziekte van de Parkinson. Het gaat dan niet alleen over stoornissen ‘s nachts, maar ook over slaperigheid overdag.
Een Italiaanse studie (1) heeft dan weer bewezen dat pijn bij de symptomen van de ziekte van Parkinson hoort.
Het is een symptoom dat in dit geval niet vaak genoemd wordt, wellicht omdat pijn minder specifiek is dan andere symptomen zoals spierproblemen bijvoorbeeld. Pijn als symptoom wordt soms dus gewoon genegeerd. Het staat nochtans vast dat parkinsonpatiënten duidelijk meer pijn lijden dan andere patiënten. De pijn is meestal het gevolg van dystonieën (hevige en onwillekeurige spiercontracties) en voelbaar in het been, de voet, de nek of de schouder. De onderzoekers die dit ontdekt hebben, beklemtonen dat de pijn zich vooral in het begin van de ziekte ontwikkelt.
Dit symptoom zou beter herkend moeten worden, zodat men een betere en aangepaste behandeling kan voorzien.
Geur- en gezichtsstoornissen nog voor de ziekte van Parkinson zich manifesteert
Een Japanse studie (2) heeft aangetoond dat een verminderde reukzin kan beschouwd worden als een vroegtijdig symptoom van de ziekte van Parkinson.
De onderzoekers hebben inderdaad de nauwkeurigheid van de reukzin bestudeerd bij 2267 bejaarde Japanners, die niet leden aan de ziekte van Parkinson. De gezondheidstoestand van deze mannen werd daarna gedurende verschillende jaren opgevolgd. Daaruit bleek dat de mannen die achteraf de ziekte van Parkinson gekregen hadden, meestal diegenen waren die bij de reuktest een lage score behaald hadden. Hieruit mogen we wel niet besluiten dat wie een slechte reukzin heeft, sowieso risico loopt op de ziekte van Parkinson!
Dit gegeven volstaat absoluut niet om voorspellingen te doen, maar het bezorgt artsen wel interessante informatie.
Recenter (3) hebben onderzoekers oogtests gedaan en ontdekt dat ze nuttig kunnen zijn om de ziekte van Parkinson op te sporen.
Parkinsonpatiënten hebben vaak problemen om kleuren en contrasten waar te nemen. Die problemen treden al op nog voor er andere, duidelijkere tekenen verschijnen.
(1) Ross, G., Annals of Neurology, février 2008. (2) Defazio, G., Archives of Neurology, septembre 2008. (www.webmd.com). (3) Neurol Sci. 2014 Aug 28. [Epub ahead of print].