PUBLICITÉ

De ziekte van Parkinson: niet alleen geneesmiddelen, maar ook oplossingen voor het dagelijkse leven

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2010 - 00h00
-A +A

Er bestaan doeltreffende geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson. Helaas volstaan ze niet altijd om alle symptomen uit de weg te ruimen. Toch kunnen een gewijzigde levenswijze en oplossingen die geen gebruikmaken van geneesmiddelen, leiden tot een verbetering van het dagelijkse leven van de getroffen persoon en van zijn of haar omgeving.

PUB

Zich anders organiseren om te leren leven met de ziekte van Parkinson


Ondanks de ziekte van Parkinson, kunnen patiënten een aantal activiteiten, die ze vóór de diagnose op prijs stelden, nog steeds uitoefenen. De vermoeidheid kan daarentegen zeer intens zijn: de patiënt moet zich bijgevolg richten op enkele uitgekozen activiteiten. Ook een dagplanning opstellen is zeer belangrijk. Men mag daarbij niet vergeten voldoende rustperiodes te voorzien tussen de activiteiten en zoveel mogelijk te genieten van de productiefste uren van de dag.

De ziekte van Parkinson vereist ook een herinrichting van de ruimte


Bij de inrichting van een huis of appartement kan ook rekening gehouden worden met de ziekte van Parkinson. Trappen vormen dikwijls een probleem. Het is misschien mogelijk alle kamers die de getroffen persoon nodig heeft, op de benedenverdieping te voorzien. Bovendien verhogen alle meubels die in de weg kunnen staan het risico op vallen. Het is ook belangrijk dat alle ruimtes goed verlicht zijn. Ook vloerkleden kunnen het stappen bemoeilijken. Denk er ook aan handgrepen te voorzien in de douche, aan het bad en aan het toilet. Voorzie ook voldoende schakelaars om het licht van op verschillende plaatsen te kunnen aandoen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2010 - 00h00 Leren leven met de ziekte van Parkinson, uitg.ViVio
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels