PUBLICITÉ

Ziekte van Parkinson: biedt roken bescherming of niet?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2014 - 17h14
-A +A

Dat roken slecht is voor de gezondheid, hoeft niet meer te worden bewezen.

Maar op de ziekte van Parkinson lijken deze twee stoffen een beschermend effect te hebben. Hoe zit de vork aan de steel?

PUB

Tabak, koffie, niet-steroïde ontstekingsremmers en Parkinson

De ziekte van Parkinson is na het vijftigste jaar de meest voorkomende chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Boven de zestig jaar lijdt ongeveer 1% van de bevolking eraan.

De ziekte komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor. Typische verschijnselen zijn beven, traagheid, stijve bewegingen en het 'maskergelaat' als gevolg van het minder knipperen met de oogleden en de verminderde spontane mimiek. De patiënt loopt wat voorovergebogen met kleine pasjes. Dementie is bij ernstige vormen niet ongewoon.

Al enkele decennia blijkt uit almaar meer studies dat de ziekte van Parkinson minder voorkomt bij rokers dan bij niet-rokers.

Ook bij koffiedrinkers zijn er minder mensen met deze ziekte. Uit de gezamenlijke gegevens blijkt dat koffiedrinkers 30% minder risico lopen om de ziekte van Parkinson te krijgen. Een recente studie heeft aangetoond dat de bescherming die koffie en roken bieden elkaar wederzijds versterken en dat inname van niet-steroïde ontstekingsremmers hetzelfde effect heeft. Elk van deze factoren apart verkleint het risico op Parkinson met ongeveer 20 tot 30 %. Als ze gecombineerd worden, loopt dat op tot 67%.

Beschermingseffect moet nog verder onderzocht worden

Maar de cijfers kunnen misleidend zijn. Het is niet omdat rokers de ziekte van Parkinson minder vaak krijgen dat hun sigaret ze ertegen beschermt. Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat de link wel eens omgekeerd zou kunnen zijn. De ziekte van Parkinson hebben, ook als dat in een vroeg stadium is dat nog niet is vastgesteld, maakt het makkelijker om te stoppen met roken. 

Initialement publié par Dr. Peter Mareen le 01/07/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/12/2014 - 17h14

Martin C.Tobacco, coffee, and Parkinson's disease. Caffeine and nicotine may improve the health of dopaminergic systems. BMJ 2003;326:561-562 (15 March).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel de ziekte van Parkinson? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h20

Beven is lang niet het enige symptoom dat eigen is aan de ziekte van Parkinson . En het is er ook niet systematisch bij. Ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Parkinson beeft namelijk niet. Een overzicht van de symptomen van de ziekte va...

Meer artikels