PUBLICITÉ

Ziekte van Morton, een pijnlijke voetaandoening

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/01/2013 - 11h53
-A +A

Het Morton-neuroom (ook Morton's neuroma, ziekte van Morton of metatarsalgie van Morton genoemd) is een pijnlijke aandoening die de interdigitale zenuw van de voet treft.

Is dat erg, dokter?

PUB

Slachtoffers van de mode

De ziekte van Morton is goedaardig en onschuldig, maar wel zeer pijnlijk.

Meestal treft deze aandoening vrouwen (acht- tot tienmaal vaker dan mannen), doodeenvoudig omdat veel meer vrouwen niet kunnen weerstaan aan de roep van de mode en dus te smalle schoenen dragen.

Om de ziekte van Morton goed te begrijpen, moet men zich de anatomie van de voet kunnen voorstellen, alsook de overbrenging van druk of spanning tijdens de afwikkeling van de voet. Er wordt een zekere druk uitgeoefend op de middenvoetsbeentjes (de vijf lange botten in de voet), die na en naast elkaar bewegen zoals pianotoetsen.

Het dragen van te nauwe schoenen laat deze beweging niet toe en drukt bijgevolg de schokbrekende kussentjes samen. Men noteert dan drukpieken, onder andere ter hoogte van de slijmbeurzen, die gemakkelijk kunnen ontsteken (bursitis).

Soms gaat de ontsteking over op de interdigitale zenuw. Dat is het Morton-neuroom.#E#

Een steentje in het raderwerk

We hadden het al over het risico voor mensen die te nauwe schoenen dragen.

Ook hardlopen kan leiden tot Morton-neuroom.

Bij inspanning zwelt de voet lichtjes op zodat men in de schoen hetzelfde gevoel van overdruk ervaart. Gewoonlijk duikt het syndroom van Morton plots op.

Aanvankelijk heeft men het vrij onaangenaam gevoel dat een steentje gekneld zit tussen de tenen. Daarna verergert het pijngevoel en de pijn straalt uit naar de zijkant van de tenen. Na een tijdje ervaart men soms een verminderde gevoeligheid van de tenen, wat men ook hypo-esthesie noemt. Deze symptomen verdwijnen in rusttoestand, maar verschijnen meteen opnieuw zodra men zijn sportschoenen aantrekt.

Wanneer de patiënt een arts raadpleegt, zal deze de bij het stappen gevoelde pijn proberen uit te lokken door de voorvoet samen te drukken en de verbinding tussen de tenen te betasten.

Hij zal ook nota nemen van eventuele likdoorns of andere symptomen van overdreven druk.

De arts zal ook dikwijls een echografie laten uitvoeren om een duidelijk onderscheid te maken tussen eenvoudige ontstekingen en ontstekingen waarbij ook sprake is van het Morton-neuroom. Alleen een MRI-scan kan het bestaan van dat neuroom bevestigen.#E#

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 18/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/01/2013 - 11h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Trek uw kind goede schoenen aan! Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Tussen 9 en 24 maanden groeien de voeten van een kind snel (+2,5 cm). Tot 5 jaar groeien ze nog ongeveer 1 cm per jaar. Goede schoenen zijn dan ook bijzonder belangrijk, want onaangepast schoeisel houdt een risico in op misvormingen. Ziehier enkele t...

Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan...

Ik heb likdoorns: wat kan ik eraan doen? Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Likdoorns zijn lokale hoornachtige verhardingen van de huid, in de volksmond ook eksterogen genoemd . Ze zijn goedaardig, maar kunnen serieus pijn doen en hinder geven bij het lopen. Wat valt er aan likdoorns te doen?

Meer artikels