PUBLICITÉ

Ziekte van Lyme uitgelegd op video

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 09/07/2013 - 16h57
-A +A

PUB

Teken zijn heel kleine beestjes, maar ze kunnen drager zijn van de schadelijke bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Die bacterie heet voluit Borrelia burgdorferi en kan door de beet van een geïnfecteerde teek op de mens worden overgebracht.

Als het lichaam eenmaal is geïnfecteerd, dringen de bacteriën door in de bloedsomloop en gaan ze zich vermenigvuldigen. Met het voortschrijden van de infectie ontwikkelen zich symptomen. De meeste mensen krijgen huiduitslag in de vorm van groeiende ringen.

De incubatietijd (dat is de tijd tussen besmetting met en uitbreken van de ziekte) kan uiteenlopen tussen 3 en 30 dagen. Bij sommige besmette mensen blijven de symptomen uit, maar anderen krijgen koorts, hoofdpijn en pijnlijke spieren en gewrichten. De symptomen kunnen zich ook uitbreiden naar het zenuwstelsel en het hart.

Besmetting met deze bacterie kan een blijvend effect op het lichaam hebben, in de vorm van chronische gewrichtsontsteking en, 2 of 3 jaar na de infectie, zenuwbeschadiging.

Raadpleeg je dokter als je een of meer van deze symtomen krijgt. Om de ziekte van Lyme te voorkomen, is het verstandig heel regelmatig te controleren of er teken op je lichaam zitten als je in een bosrijke omgeving bent, waar die beestjes veel voorkomen. Als je in zo'n omgeving woont, kun je bij de huisarts informeren hoe je je het best tegen deze infectie kunt beschermen.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 09/07/2013 - 16h57
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ