PUBLICITÉ

Ziekte van Huntington: welke behandeling? Suiker!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/12/2016 - 11h39
-A +A

Ja, maar niet om het even welke. Het gaat meer bepaald om trehalose, een suiker die tot de familie van de sachariden behoort. Trehalose bleek, bij toediening aan transgene muizen die als model dienden voor de ziekte van Huntington, de motorische symptomen te verlichten en de levensduur te verlengen.

PUB

De ziekte van Huntington begrijpen

De ziekte van Huntington is een erfelijke neurodegeneratieve aandoening die veroorzaakt wordt door een afwijking op het zogenaamde "huntingtine"-gen. Die afwijking leidt tot een teveel aan bepaalde eiwitten (polyglutamines). Die vormen abnormale onoplosbare aggregaten die bijdragen tot de afbraak van de neuronen.

Een onderzoeksteam verrichtte onderzoek naar moleculen die deze aggregaten kunnen afremmen of oplossen, en ontdekte daarbij tal van sachariden (enkelvoudige koolhydraten of enkelvoudige suikers), onder meer trehalose, die in vitro de eiwitaggregatie kunnen verminderen.

Trehalose tegen Huntington

Vervolgens werd deze molecule getest bij transgene muizen die het equivalent ontwikkelden van de ziekte van Huntington bij de mens. Eén maand na hun geboorte werd trehalose in hun drinkwater gedaan. Twee à drie maanden later stelden de auteurs een beschermend effect vast: de muizen hadden minder aggregaten in de hersenen en vertoonden ook minder abnormale bewegingen dan muizen die geen trehalose hadden gekregen. De bloedsuikerspiegel bleef ongewijzigd, en ook de levensduur bleek te zijn gestegen. Conclusie: deze suiker voorkomt de vorming van nieuwe aggregaten, maar is niet in staat om ze op te lossen als ze eenmaal gevormd zijn.

Daarnaast werden andere belangrijke punten beklemtoond, zoals de afwezigheid van toxiciteit en de hoge doeltreffendheid bij orale toediening. Volgens de auteurs "zou trehalose een veelbelovend therapeutisch middel kunnen zijn" voor de behandeling van de ziekte van Huntington en andere ziekten die veroorzaakt worden door een teveel aan polyglutamines.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 17/02/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/12/2016 - 11h39

Tanaka, Nukina et coll., Nature Medicine, 18 janvier 2004.
Cortes, CJ et al., Drug Discov Today. 2014 Jul;19(7):963-71. doi: 10.1016/j.drudis.2014.02.014. Epub 2014 Mar 13.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Granaatappelsap tegen prostaatkanker! Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

Granaatappelsap zou niet alleen goed zijn tegen hart- en vaatziekten, maar ook helpen om prostaatkanker te voorkomen of de ontwikkeling ervan te vertragen. Momenteel is dit effect aangetoond bij muizen, maar de perspectieven zijn bijzonder veelbelove...

Weer hoop voor verlamden? Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Onlangs werd er een exploot gerealiseerd: verlamde muizen weer doen lopen. Deze studie biedt de 400.000 Fransen die aan paraplegie of tetraplegie lijden na een trauma, weer hoop om een zekere autonomie terug te krijgen.

Meer artikels