PUBLICITÉ

De ziekte van Crohn: wat zijn de symptomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/07/2014 - 11h28
-A +A

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmziekte (MICI).

Wat houdt ze precies in en wat zijn de symptomen van deze erg belastende auto-immuunziekte?

PUB

In België hebben naar schatting 11.000 mensen de ziekte van Crohn. De ziekte komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.
Elk jaar worden vier of vijf nieuwe gevallen per 100.000 inwoners vastgesteld. Meestal wordt de ziekte van Crohn ontdekt tussen het 15e en 30e levensjaar, maar ze kan zich op elke leeftijd manifesteren.

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringsstelsel. Elk segment van het spijsverteringskanaal, van de mond tot de anus, kan zijn aangetast. Maar in de meeste gevallen zijn de darmen - de dikke darm en het laatste stuk van de dunne darm - door de ontsteking aangetast.

De ziekte evolueert met opstoten die worden afgewisseld door klachtenvrije periodes. 

De symptomen treffen vooral - maar niet alleen - de spijsvertering en hangen af van welke segmenten er precies zijn aangetast.  

Bij de ziekte van Crohn zijn de symptomen vooral spijsverteringsklachten

De ziekte van Crohn veroorzaakt:

  • Anale pijn (fistels, abcesssen).
  • Afscheiding van bloed of slijm via de anus.
  • Buikpijn (die is soms zo hevig dat men aan appendicitis gaat denken).
  • Diarree die soms overvloedig en vloeibaar is.
  • Misselijkheid en braken.

Deze spijsverteringssymptomen tasten de algemene gezondheidstoestand aan en leiden tot vermoeidheid, verminderde eetlust, vermagering met een knik in de groeicurve bij kinderen en pubers, koorts, bleke kleur en ademnood door het risico op bloedarmoede en een tekort aan vitamine B12.

 

Andere,  niet-spijsverteringsgebonden symptomen

De ziekte van Crohn kan ook andere, niet-spijsverteringsgebonden symptomen veroorzaken zoals gewrichtsklachten, huidklachten en oogproblemen.

  • Gewrichtsreuma: spondylartritis ankylosans, enz.
  • Huidproblemen: aft, erythema nodosum, enz.
  • Gezichtsproblemen: uveïtis, enz.

Naar schatting een derde van de patiënten krijgt in de loop van de ziekte ook zulke niet aan de spijsvertering gebonden klachten. Deze symptomen kunnen nog voor de eigenlijke spijsverteringsklachten optreden en zijn dus als waarschuwingssignalen te zien die tot een doktersconsult moeten aanzetten.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/07/2014 - 11h28

Association François Aupetit, www.afa.asso.fr. Société nationale française de gastroentérologie (SNFGE), www.snfge.org. Pour en savoir plus : www.infomici.fr. http://crohn-rcuh.be/crohn-rcuh.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De ziekte van Crohn: behandeld met lintwormeitjes! Geüpdatet op 18/01/2005 - 00h00

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking waarvan de oorzaak nog altijd niet bekend is. Vermoedelijk gaat het om een verkeerde immuunrespons op de normale darmflora. Vandaar dat onlangs een alternatieve therapie werd uitgetest waarbij eitj...

Meer artikels