PUBLICITÉ

De ziekte van Crohn: de koelkast als schuldige?

Geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste op 09/08/2012 - 16h11
-A +A

De koelkast, een revolutionaire uitvinding, zou niet onverdeeld een goede zaak zijn geweest, zoals blijkt uit de gegevens van een Franse studie. Zo zou de huiskoelkast hebben bijgedragen tot de toename van het aantal gevallen van de ziekte van Crohn, door de vorming van bacteriën te bevorderen die zich kunnen vermenigvuldigen bij lage temperaturen.

PUB

Ziekte van Crohn:onbekende reden

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het laatste deel van de dunne en de dikke darm, waardoor er zich darmwandletsels en abcessen vormen. De ziekte is vaak erfelijk, maar de oorzaken zijn nog altijd niet goed bekend. Stilaan groeit er wel inzicht in de aard van de genetische mutaties die voorbestemmen voor deze ziekte. Roken speelt duidelijk een rol, maar de milieufactoren die de ziekte van Crohn kunnen bevorderen, zijn nog altijd niet opgespoord.

De koelkast: verantwoordelijk voor de zietke van Crohn?

Toch lijkt de westerse levensstijl een negatieve rol te spelen. De ziekte werd namelijk voor het eerst beschreven in 1913 in Noord-Amerika en Europa, en kende in de tweede helft van de 20ste eeuw een sterke opmars. Door de evolutiecurves van de ziekte van Crohn te vergelijken per land stelden de onderzoekers een correlatie vast met de invoering van de koelkast.

In de jaren 30 had de helft van de Amerikaanse gezinnen een koelkast. Eind jaren 50 was dat het geval voor 50 % van de Zweden, 12 % van de Engelsen, 10 % van de Fransen en 2 % van de Spanjaarden. Het aantal Crohn-patiënten begon in de jaren 40 toe te nemen in de Verenigde Staten, in de jaren 50 in Zweden, in de jaren 60 in het Verenigd Koninkrijk en nog iets later in Zuid-Europa. Er is hier sprake van een duidelijk verband tussen de komst van de koelkast en de ontwikkeling van de ziekte van Crohn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste le 09/08/2012 - 16h11

Hugot J-P. et coll., The Lancet, 2012-2015, 13 december 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ