PUBLICITÉ

De ziekte van Crohn: inderdaad van bacteriële oorsprong

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/10/2004 - 00h00
-A +A

De ziekte van Crohn wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van het spijsverteringsstelsel die meestal het laatste deel van de darmen treft. Over de precieze oorzaak is nog altijd weinig geweten, maar wat al lang vermoed wordt - dat het om een mycobacterie zou gaan - lijkt te worden bevestigd. Met andere woorden: de ziekte zou veroorzaakt worden door een microbiële infectie.

PUB

De ziekte van Crohn is een frequente aandoening die bij beide geslachten voorkomt, meestal tussen 20 en 40 jaar. Meer dan 10.000 Belgen lijden eraan. De ontsteking zou auto-immuun zijn van aard. De symptomen zijn diarree en buikpijn, die vaak gepaard gaan met gewichtsverlies, vermoeidheid, koorts en rectale pijn. De ziekte verloopt via opstoten, en er kunnen zich zweren vormen.

Sinds ongeveer twintig jaar wordt er een verband vermoed met een mycobacterie, Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (of MAP), tot nog toe zonder formele bewijzen. Vandaag heeft een onderzoeksteam echter duidelijk aangetoond dat deze bacterie een rol speelt bij de ziekte van Crohn. De onderzoekers namen bloedstalen bij 52 personen, van wie er 28 de ziekte van Crohn hadden, 9 colitis ulcerosa en 15 als controlegroep fungeerden. Vervolgens brachten ze de stalen in kweek en stelden ze daarbij de bacterie vast bij de helft van alle Crohn-patiënten en bij 20 % van de personen met colitis ulcerosa. Ze werd daarentegen niet teruggevonden in de controlegroep. Deze tests moeten weliswaar herhaald worden bij een groter aantal patiënten, maar toch wijzen deze voorlopige resultaten op een bacteriële oorzaak.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/10/2004 - 00h00 Naser S.A. et coll., The Lancet, 364 : 1039-1044, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke behandeling voor patiënten met colitis ulcerosa? Gepubliceerd op 10/02/2014 - 16h11

Colitis ulcerosa vermindert aanzienlijk de levenskwaliteit van de patiënten door de lichamelijke pijn en het onbehagen dat het veroorzaakt. Colitis ulcerosa is bovendien gevaarlijk, ook al sterven mensen er zelden aan en kan een goede behandeling doo...

Colitis ulcerosa: een pijnlijke darmziekte Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Colitis ulcerosa maakt net zoals de ziekte van Crohn deel uit van de chronische inflammatoire darmziekten. Naar schatting 10.000 Belgen zouden ermee kampen (evenveel mannen als vrouwen). Deze auto-immuunziekte kan een reële handicap zijn in het dagel...

Meer artikels