PUBLICITÉ

De ziekte van Carré: leer ze kennen om uw hond te beschermen

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/07/2004 - 00h00
-A +A

Heeft uw hondje geen eetlust en energie, lopende ogen en neus? Hoest hij en heeft hij diarree? Kijk uit! Deze symptomen worden misschien veroorzaakt door de besmettelijke ziekte van Carré.

PUB

Beter voorkomen dan genezen

Die spreuk geldt zeker voor bepaalde ziektes die zware of zelfs dodelijke gevolgen kunnen hebben voor uw hond. Een van deze aandoeningen, de ziekte van Carré, moeten eigenaars van dieren die hun gezel de best mogelijke toekomst willen bieden, zeker kennen. Dit is een ernstige aandoening waarvan de ontwikkeling en de moeilijke behandeling vaak een bittere nasmaak van onmacht nalaten.

De oorzaak: een virus

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat verscheidene carnivoren kan treffen: de hondachtigen (honden, wolven, vossen), de marterachtigen (fret, nerts) en de procyonidae (wasbeer). Ze wordt overgedragen via alle lichamelijke afscheiding van dieren (oogvocht, neusvocht, speeksel, urine, fecaliën). Het virus is niet resistent in de buitenlucht en verspreidt zich dan ook vooral door rechtstreeks contact tussen dieren. Aangezien de hond gekend staat voor zijn sociale karakter, kan de ziekte snel worden doorgegeven van het ene dier aan het andere. Kijk uit: als uw hond in contact is geweest met een besmet dier zal hij pas één tot vier weken later symptomen krijgen, want zoveel tijd heeft het virus nodig om zich te ontwikkelen in zijn organisme. De aandoening komt voor bij honden van alle leeftijden, maar wordt het vaakst vastgesteld bij pups, omdat volwassen dieren meestal immuun zijn dankzij vaccinatie.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/07/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geef uw nieuwe pup een warm onthaal! Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Denkt u eraan een hondje in huis te nemen? Zijn aankomst bij u thuis, het afscheid van zijn moeder, zijn broers en zussen en het moeten wennen aan een nieuwe omgeving zorgen vaak voor behoorlijk wat stress . Probeer die stress tot een minimum beperke...

Meer artikels