PUBLICITÉ

De ziekte van Bouveret: periodieke hartkloppingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/12/2015 - 15h34
-A +A

De ziekte van Bouveret wordt gekenmerkt door aanvallen van tachycardie, een soort hartritmestoornis waarbij het hart te snel klopt. Het hart begint plotseling en met tussenpozen heel snel tekeer te gaan, met sterke hartkloppingen als gevolg. Hoe ernstig is dat, dokter?

PUB

De symptomen van de ziekte van Bouveret

Aanvallen van tachycardie treden bruusk op, spontaan (zonder aanwijsbare oorzaak), en houden ook even plots op. Het hart kan dan 200, zelfs 250 slagen per minuut doen, daar waar het ritme normaal tussen 70 en 80 slagen per minuut ligt.

Gevoel van angst en bevangenheid
De aanval kan enkele seconden, enkele minuten, maar ook meerdere dagen duren. Tachycardie gaat gepaard met gevoelens van angst, bevangenheid, pijn op de borst of misselijkheid. Sommige mensen kunnen hun dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten, andere moeten gaan liggen of verliezen het bewustzijn. Na de aanval voelt men zich vermoeid, afgemat en moet men ongewild plassen.
 

Wie wordt erdoor getroffen?

Deze hartritmestoornis komt heel veel voor, en dan vooral bij jonge mensen. Ze kan zich voordoen bij mensen met een hartaandoening en houdt in dat geval een belangrijk risico op decompensatie in, wat een ziekenhuisopname nodig maakt.

Ook bij gezonde mensen
Maar de ziekte van Bouveret kan ook gezonde mensen treffen en optreden zonder dat er een hartziekte in het spel is. In dat laatste geval, als er dus geen verband is met een hartpathologie, is de ziekte van Bouveret niet ernstig en treedt er na het vijftigste levensjaar vaak verbetering op.

Thyreoïdie
Ook een stoornis van de schildklier (hyperthyreoïdie) kan leiden tot de ziekte van Bouveret.(dat komt omdat het hartritme ook door hormonen geregeld wordt).
 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 23/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/12/2015 - 15h34
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Epilepsie: elke aanval heeft zijn verhaal … Geüpdatet op 21/11/2016 - 11h38

Iedereen is anders en dat geldt ook voor epilepsielijders . En zo zijn ook alle epilepsieaanvallen anders. Veel mensen denken bij het woord epilepsie alleen maar aan spectaculaire stuiptrekkingen . Dr. Gilles Huberfeld, neuroloog in het CHU Pitié-Sal...

Meer artikels