PUBLICITÉ

Ziekte van Alzheimer: hulp voor mantelzorgers is een prioriteit

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/06/2015 - 11h26
-A +A

De mantelzorgers van Alzheimerpatiënten zijn alle niet-beroepsmatige hulpverleners die zich, soms voltijds, voor de zieke inzetten.

Vaak zijn het familieleden (kinderen, partners) die deze zware, maar belangrijke taak op zich nemen.

PUB

Ziekte vanAlzheimer: mantelzorgers zijn belangrijk

Volgens een recente studie van het KCE (Kenniscentrum voor Gezondheidszorg) wordt de plaatsing van alzheimerpatiënten in speciale instellingen het langst uitgesteld als de niet-beroepsmatige hulpverleners professionele hulp krijgen. Deze vrijwillige hulpverleners, familieleden of partners staan altijd klaar om de alzheimerpatiënt in zijn dagelijkse leven te steunen. Ze zijn dan ook een fundamentele schakel in de strijd tegen de ziekte. Maar vaak staan ze in die rol, die zo al moeilijk is, helemaal alleen. Gelukkig bestaan er tips voor verzorging en oplossingen om uit het isolement te raken .

De basisregels voor de verzorging van mensen met Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een complexe ziekte, en de ene zieke is de andere niet. Ook elke mantelzorger is anders en sommige raadgevingen kunnen de ene mens helpen en de andere ontmoedigen...

Toch zijn er enkele strategieën die door het gros van de specialisten worden aangeraden. Dit zijn ze:

  • Geef de alzheimerpatiënt in de mate van het mogelijk dingen die hem een houvast bieden: een kalender, een horloge, familiefoto's... Zorg ervoor dat de kamers en plaatsen waar de zieke zijn dagelijkse bezigheden uitvoert zo veel mogelijk in dezelfde staat blijven.
  • Communiceer met zo eenvoudig mogelijke boodschappen. Zeg één ding tegelijk, en omschrijf duidelijk waarover u het hebt. Kijk de zieke intussen aan, of maak eventueel lichamelijk contact zodat hij duidelijk weet dat u hem aanspreekt.
  • Besteed bij de verzorging vooral veel aandacht aan de voeding. Zo voorkomt u gewichtsverlies, een veel voorkomend fenomeen bij de ziekte van alzheimer. Maar het houdt niet op bij de maaltijden. Ook mond- en tandhygiëne kunnen in belangrijke mate bijdragen tot het plezier van het eten of zelfs het eten fysiek mogelijk maken.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/06/2015 - 11h26

Michèle Micas: "Vivre avec une personne atteinte de la maladie d'Alzheimer", uitg. J. Lyon, 2006. www.info-alzheimer.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Meer artikels