PUBLICITÉ

De ziekte van Alzheimer feilloos herkennen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02
-A +A

Regelmatig last hebben van concentratieproblemen, vaak iets verkeerd leggen of verliezen… De ziekte van Alzheimer lijkt makkelijk herkenbaar. Maar heel vaak zijn deze symptomen gewoon een uiting van de normale veroudering van het geheugen. Maar het is net belangrijk dat we de ziekte leren herkennen, want dat maakt vroegtijdige diagnose mogelijk.

PUB

Het geheugen dat je gewoon even in de steek laat of de ziekte van Alzheimer?

Prof. Bruno Dubois, neuroloog en directeur van het ‘Centre des Maladies Cognitives et Comportementales’ in het ’Hôpital de la Salpêtrière’ in Parijs: «Eenmaal voorbij een zekere leeftijd verschijnen de geheugenklachten. Maar je mag aandacht of concentratie niet verwarren met geheugen! Veel mensen denken dat hun geheugen faalt, terwijl ze eigenlijk gewoon een concentratiestoornis hebben». Bij aanhoudende twijfel is het dus belangrijk om uw geheugen te laten testen en een bilan te laten maken.

«Hoe meer iemand over zijn geheugen klaagt, hoe kleiner de kans dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Als we geheugentests afnemen (zoals de test met vijf woorden die wordt afgenomen door een arts die de juiste scholing heeft om de test te kunnen interpreteren), stellen we vaak vast dat patiënten die klagen over hun geheugen vaak veel beter presteren dan mensen die er niet over klagen!» Dat lijkt misschien paradoxaal, maar een alzheimerpatiënt is zich niet bewust van zijn toestand (we noemen dat anosognosie), ook  niet in de aanvangsfase. Hij denkt net dat zijn geheugen goed functioneert, toch "voor zijn leeftijd"!

Concentratiestoornissen: niet noodzakelijk de ziekte van Alzheimer!

Eenmaal de zestig voorbij, is het iets te gemakkelijk om een concentratieprobleem af te doen als de ziekte van Alzheimer. Er zijn andere verklaringen:

We staan in het dagelijkse leven continu onder druk en moeten voortdurend presteren. We maken dus een persoonlijke selectie tussen cruciale informatie en andere, in onze ogen bijkomstige en zelfs banale informatie. Vergeten waar we onze bril gelegd hebben, is niet noodzakelijk een alzheimersymptoom als onze aandacht bijvoorbeeld op hetzelfde moment wordt opgeëist door een rinkelende telefoon. Als we ouder worden, begint dat permanent zoeken naar voorwerpen of informatie ons soms zorgen te baren, meestal ten onrechte.

Slaapstoornissen, en die nemen toe als we ouder worden, dragen trouwens flink bij tot die concentratiestoornissen.

Hetzelfde geldt voor depressies, als mensen zich slecht in hun vel voelen en aldoor tobben. Iemand die depressief is, is alleen bezig met zijn eigen leed en heeft daardoor zware concentratie- of aandachtstoornissen. Dat gebeurt ook bij angst, omdat de informatie dan maar oppervlakkig wordt opgeslagen en de persoon in kwestie dus niets onthoudt.

Opgelet: ook bepaalde - heel nuttige - geneesmiddelen hebben een invloed op het concentratievermogen, zoals benzodiazepines en anticholinergica (geneesmiddelen zoals ditropan en solifenacine tegen maag- en darmkrampen of urine-incontinentie).

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02

 Gebaseerd op een gesprek met prof. Bruno Dubois, neuroloog en directeur van het ‘Centre des Maladies Cognitives et Comportementales’ in het ’Hôpital de la Salpêtrière’ (Parijs)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Hoe verloopt de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 11/10/2016 - 17h13

De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich op sluipende wijze. De cognitieve klachten en gedragsstoornissen nemen geleidelijk aan toe, maar ze verschillen van de ene persoon tot de andere. Wat zijn de verschillende fases in het verloop van deze ziekte?

Kunnen we ons geheugen beschermen? Gepubliceerd op 04/04/2017 - 17h12

Leeftijdsgebonden geheugenverlies is altijd beangstigend omdat meteen gedacht wordt aan het schrikbeeld van de ziekte van Alzheimer. Nochtans gebeurt het ook op jongere leeftijd dat de prestaties van ons geheugen ons niet tevredenstellen. Hoe kunnen...

Meer artikels