PUBLICITÉ

Ziek worden in de vakantie... Komt het u bekend voor?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/02/2015 - 15h42
-A +A

Het is een bekend fenomeen: de vermoeide werknemer die zich rept om de laatste dossiers nog voor de vakantie rond te krijgen, die zijn werk dan toch met gerust gemoed kan achterlaten, maar de eerste dag van de vakantie ziek wordt.

Bestaat het fenomeen echt? En wat zijn de mogelijke oorzaken?

PUB

De vrijetijdsziekte bestaat!

Vrijetijdsziekte is een bekend fenomeen. De term is bedacht door een Nederlandse onderzoeker die er ook een wetenschappelijke studie aan gewijd heeft. Volgens de studie - ze verscheen in 2002 - wordt ongeveer 3% van de mensen in de vakantie of het weekend ziek. De symptomen zijn heel divers en gaan van hoofdpijn en vermoeidheid tot spierpijn, misselijkheid, enz. In de vakantie scoren vooral virale infecties, verkoudheden en griep het hoogst.

Gaat het hier om een ernstig gezondheidsprobleem? Allicht niet. Na het verschijnen van deze pilootstudie is er trouwens geen verder onderzoek meer naar verricht. Maar als u in uw omgeving eens navraag doet, zult u bijna zeker op mensen botsen die ervan kunnen meespreken. Waaraan is dat bizarre verschijnsel dan te wijten?

Waarom worden we in de vakantie ziek?

Ziek worden in de vakantie en de weekends is zo goed als zeker toe te schrijven aan de stress die we op ons werk ondervinden. Volgens de auteur van de studie krijgen vooral mensen ermee te maken die moeite hebben om 'af te haken'. Het probleem duikt in ieder geval vooral op in momenten van stress.

Volgens de meest courante theorie is het kritieke punt - wanneer de problemen dus ontstaan - het moment dat we de stress loslaten. Ons lichaam staat dan niet meer onder druk om almaar meer te presteren en profiteert van de adempauze om ziek te worden en echte rust op te eisen. De hypothese wordt door een aantal artsen gevolgd, maar ze is voorlopig nog niet wetenschappelijk bewezen.

Er zijn trouwens ook andere elementen die de symptomen kunnen verklaren. Eerst en vooral is er het feit dat reizen ons nu eenmaal ziek kan maken. Als we met het vliegtuig of een ander openbaar vervoersmiddel reizen, zitten we soms urenlang naast en in de buurt van mensen die misschien een virus met zich meedragen. Naar verre landen reizen stelt ons ook bloot aan microben - virussen of bacteriën - die ons afweersysteem niet kent en die dus een ziekte kunnen uitlokken. En dan hebben we het nog niet over de stress van het reizen, eventueel slaaptekort, enz.

Het is ook bewezen dat we minder aandacht besteden aan onze ziektes als we heel druk bezig zijn. Soms zitten ziektes die op vakantie de kop opsteken al te broeien op het werk. Maar we merken ze pas op als we tijd hebben om ons af te vragen hoe we ons voelen. Bijvoorbeeld als we op het strand liggen te zonnen.

En dan zijn er ook nog de mensen die vakantie niet als ontspannend, maar als stresserend ervaren, soms zelfs nog stresserender dan de tijd die ze op het werk zitten. Ofwel omdat ze hun professionele activiteiten liever doen dan de dingen die ze in hun vakantie doen, ofwel omdat ze tijdens de vakantie eigenlijk evenveel of zelfs meer te doen hebben omdat hun privéleven even vol zit als hun baan.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/02/2015 - 15h42

Vingerhoets, AJ. Et al., Psychother Psychosom. 2002 Nov-Dec;71(6):311-7.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het jaar rond gezond op vakantie! Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h40

Buiten de zomerperiode op vakantie gaan heeft heel wat voordelen. Maar zo'n vakantie is vaak korter en we nemen ook niet altijd de tijd om er ons degelijk op voor te bereiden. Hieronder vindt u tips voor een veilige vakantie. Zo kunt u altijd met een...

Het jaar rond gezond op vakantie! Geüpdatet op 09/09/2008 - 00h00

Buiten de zomerperiode op vakantie gaan heeft heel wat voordelen. Maar zo'n vakantie is vaak korter en we nemen ook niet altijd de tijd om er ons degelijk op voor te bereiden. Hieronder vindt u tips voor een veilige vakantie. Zo kunt u altijd met een...

Reddende emoties Geüpdatet op 18/11/2003 - 00h00

Te sterke emoties kunnen gevaarlijk zijn, vooral voor hartlijders. Toch kunnen emoties ons ook redden...

Meer artikels