PUBLICITÉ

Zeven tips om het zondagavonddipje te vermijden

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 20/12/2016 - 11h49
-A +A

Elke zondag is het weer hetzelfde liedje: u voelt zich wegzinken in een dipje.  U voelt zich slapjes, melancholisch, gespannen, prikkelbaar, en zo meer. U bent niet alleen! Naar schatting 50% van de bevolking heeft last van de zondagavondblues.

PUB

Wat is  het zondagavonddipje?

“De zondagavondblues is geen ziekte, je gaat er niet van dood!”, verklaart psychiater Florian Ferreri, auteur van het werk met de Franse titel ‘Vaincre le blues du dimanche soir’ (uitg. Hachette). “Het is eerder een onbehaaglijk gevoel dat moeilijk te omschrijven is omdat het heel tijdelijk en weinig rationeel is. Meestal wordt er niet over gepraat omdat de betrokkene weet dat het onbestemde gevoel ’s maandags verdwenen is”.

De klachten gaan van humeurigheid, gebrek aan energie, prikkelbaarheid, ergernis, eindeloze negatieve gedachten tot weemoedigheid en erger.

Klein en groot: iedereen kan een zondagavonddipje hebben

Dat tijdelijke dipje kan zowel kinderen als volwassenen overvallen. Blues komen vaak voor bij angstige mensen, perfectionisten, mensen die heel veel energie in hun werk steken en die al ’s zondags beginnen te denken aan het werk dat op ze ligt te wachten. Ook andere factoren kunnen op hun moreel inwerken, zoals een slecht weerbericht of het feit dat alle winkels dicht zijn. “De kalmte van de zondag kan een gevoel geven van een gapende afgrond, van een leegte, en dat kan een bron van neerslachtigheid zijn”, aldus nog de psychiater. “Er zijn mensen die op zondagavond triest zijn omdat de vrienden of familie die op bezoek zijn geweest, vertrokken zijn. Daarnaast zijn er mensen die in het weekend aan uitstelgedrag lijden en dan op zondagmiddag moedeloos worden omdat ze vaststellen dat ze al de klussen nog moeten doen.

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 20/12/2016 - 11h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lichttherapie tegen seizoensdepressie Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

Kleine seizoensdepressies komen frequent voor en wijzen niet noodzakelijk op een ernstige stoornis. Vaak heeft zo'n dipje er gewoon mee te maken dat uw lichaam te weinig … zon heeft. Voor zes maanden naar de tropen trekken is slechts voor weinigen we...

Een grote stap vooruit in het kankeronderzoek Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Kanker is de tweede doodsoorzaak in Europa (1 op de 4 personen sterft eraan). Toch besteedt België niet eens 2 % van zijn BBP (bruto binnenlands product) aan researchondersteuning. Daarmee bengelt ons land onderaan in het Europese klassement.

Meer artikels