PUBLICITÉ

Zeven goede tips om minder tussendoortjes te eten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/04/2017 - 15h06
-A +A

Ligt het aan de stress, aan snoeplust, een onevenwichtige voeding, een drukke agenda?

Er zijn heel wat redenen die ons doen grijpen naar een tussendoortje.

We hebben voor u enkele tips verzameld om u te helpen weerstaan aan de verleiding, zodat u uiteindelijk minder tussendoortjes gaat eten!

PUB

Waarom doet u er goed aan tussendoortjes te vermijden?

Voor de lijn natuurlijk!

Tussen de maaltijden een ontzettende honger hebben en grijpen naar tussendoortjes hoort ongetwijfeld bij de belangrijkste valstrikken waardoor we kilo's aankomen. De tussendoortjes die we tussen de belangrijkste maaltijden verorberen, zijn meestal vet en zoet. Bovendien zorgen ze niet voor de aanvoer van voor ons lichaam belangrijke voedingsstoffen. Het zijn lege en nutteloze calorieën, die we meteen opslaan en die bovendien niet zorgen voor een gevoel van verzadiging.

Om uw vormgewicht te behouden of om eventueel nog een paar kilo's te verliezen, moeten tussendoortjes dus echt uitzonderlijk blijven.

1) Ik concentreer me op wat ik eet

Concentreer u tijdens de maaltijden op wat u eet. Eet op straat geen sandwich uit het vuistje terwijl u zich van de ene winkel naar de andere haast. Eet ook niet terwijl u voor de computer blijft zitten: niet om te spelen, niet om te surfen en ook niet om sneller klaar te zijn met uw werk! Als u tijdens het eten afgeleid bent, vervalst u het bericht van verzadiging dat naar uw hersenen wordt gestuurd. Als u zich daarentegen concentreert op wat u eet, bevordert u het gevoel van verzadiging, waardoor u het gemakkelijker zonder tussendoortjes kunt uithouden tot aan de volgende maaltijd.

2) Ik eet langzaam

Rustig en langzaam eten is een andere manier om het verzadigd gevoel te versterken. Denk eraan dat goed kauwen ook bevorderlijk is voor dat gevoel. Kies bijgevolg voedingsmiddelen waarop u goed moet kauwen. Vermijd met andere woorden voedingsmiddelen die u kunt doorslikken zonder moeite te doen.

3) Ik eet weinig zoete voedingsmiddelen

Te veel suiker eten is niet goed voor de gezondheid (diabetes, hartinfarct, kanker). Bovendien onderhoudt suiker (zowel echte suiker als zoetstof) de behoefte aan alles wat zoet of gesuikerd is. U moet die vicieuze cirkel dus doorbreken. Eet weinig snoep, koekjes, gebakjes en dessertjes die suiker bevatten. Bewaar ze voor speciale gelegenheden.

4) Ik eet meer tijdens de maaltijden

Om minder zin te hebben in tussendoortjes, moet u op een redelijke manier de porties vergroten. Dit geldt vooral voor de hoeveelheid groenten. Omdat ze rijk zijn aan water en aan vezels, bevorderen groenten het gevoel van verzadiging in aanzienlijke mate. Bovendien vergemakkelijken ze de spijsvertering en ze zijn zeer goed voor de algemene gezondheid.

5) Ik drink veel water

Door de hele dag lang regelmatig te drinken, kunt u het hongergevoel wegnemen. Koolzuurhoudende dranken (ook 'light') zijn echter te vermijden. Ze stillen de dorst niet en ze onderhouden de behoefte aan alles wat zoet of gesuikerd is.

6) Mijn tussendoortjes bestaan uit rauwkost en soep

Andere gewoonten aannemen is echt niet gemakkelijk. Denk even na over de ogenblikken waarop u meestal een tussendoortje neemt. Neem voortaan uw voorzorgen en voorzie tussendoortjes die beter zijn voor uw gezondheid en uw lijn. Kies bijvoorbeeld voor rauwe groenten, soep of een yoghurt natuur. Als u dergelijke tussendoortjes bij u hebt of in de koelkast op kantoor, kunt u gemakkelijker weerstaan aan voedingsmiddelen die vet en suiker bevatten. Er bestaan dus inderdaad gezondere tussendoortjes! 

7) Ik splits mijn maaltijden op: drie echte maaltijden en één tussendoortje

De laatste oplossing tegen het eten van ongezonde tussendoortjes bestaat uit het opsplitsen van uw maaltijden: drie maaltijden in totaal en één tussendoortje in de voor- of namiddag. U mag de totale hoeveelheden wel niet verhogen! Voorzie vooraf een tussendoortje: granen, een zuivelproduct of fruit. Op deze manier vermijdt u instinctmatig te grijpen naar voedingsmiddelen met lege calorieën die bovendien vet en suiker bevatten.

Tot slot nog twee andere tips: bestrijd stress en doe regelmatig aan sport!

Initialement publié par Isabelle Eustache le 07/02/2011 - 15h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/04/2017 - 15h06

Institut Moncey (gezondheidspreventie)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Overgewicht: niet knabbelen tussen de maaltijden door Geüpdatet op 14/11/2006 - 00h00

Tussendoortjes zijn tegenwoordig in. Het OIVO heeft een enquête uitgevoerd om een beeld te krijgen van de omvang van het fenomeen. De traditionele maaltijden blijven wel belangrijk, maar 42% van de ondervraagden zegt tussen de maaltijden door te eten...

6 Tips om minder suiker te eten en af te vallen! Gepubliceerd op 09/03/2017 - 16h56

Suiker is voor velen onder ons een kleine zonde. Onze lust naar suiker is aangeboren, we worden er dus mee groot. Toch willen er heel wat onder ons graag wat minder suiker eten en lukt het maar niet? Deze 6 tips kunnen u op weg helpen om uw trek in z...

Ontbijt met het hele gezin: kopzorgen over alle diëten Geüpdatet op 21/09/2015 - 15h19

Papa heeft een te hoge cholesterol , mama heeft lactose-intolerantie en is gevoelig voor gluten. Opa heeft een te hoge bloeddruk en oma heeft diabetes. Iedereen heeft dus wel iets wat hij niet mag eten. Hoe pakt u het gezinsontbijt aan zonder ook de...

Meer artikels