PUBLICITÉ

Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft)

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/01/2017 - 12h43
-A +A

Bent u goed geïnformeerd over de griep? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus. Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij te sturen.

Zeven feiten over griep en het griepvaccin.

PUB

1) Griep is geen ziekte zoals een andere

Het griepvirus is enorm besmettelijk. Het verspreidt zich snel en kan epidemieën veroorzaken. In jaren dat het virus heel krachtig is, zoals vorig jaar het geval was, kan de seizoensgriep 10% van de bevolking treffen. De ziekte is potentieel dodelijk. Elk jaar sterven er 1500 mensen aan

2) Het gevaar bij griep zijn de complicaties

Griep is vaak onschuldig, maar kan ook zware complicaties veroorzaken. Die complicaties treden op bij zogenaamde risicopersonen of kwetsbare mensen. Dat zijn heel jonge kinderen, bejaarden, mensen met bepaalde chronische ziekten, mensen met verminderde weerstand en zwangere vrouwen. 

Maar soms treden de complicaties van griep ook op bij mensen die geen enkele van deze risicofactor hebben.

3) Er bestaan niet één alles zaligmakend vaccin tegen griep

De griepvaccins worden elk jaar ontwikkeld afhankelijk van de virale stammen die tijdens de winter in het andere halfrond circuleren. In België zijn er dit jaar vijf: α-rix, Influvac S, Intanza en Vaxigrip. Ze kunnen gebruikt worden om kinderen vanaf zes maanden in te enten. Zwangere vrouwen kunnen zich in elk stadium van hun zwangerschap laten inenten.

4) Griep is duidelijk gevaarlijker dan de inenting

De vaccinatie tegen griep bestaat al meer dan vijftig jaar. We hebben dus voldoende overzicht om te kunnen zeggen dat het vaccin weliswaar soms bijwerkingen veroorzaakt,  maar dat die te verwaarlozen zijn, zelden voorkomen en tijdelijk zijn. Het gaat dan om pijn en roodheid op de plaats van de injectie, spierpijn, misselijkheid, hoofdpijn en/of lichte koorts. Er zijn allergische reacties genoteerd, maar die komen maar heel zelden voor. Het vermoeden dat sinds 1976 leeft over een verband tussen het vaccin en het syndroom van Guillain-Barré (een auto-immune neurologische aandoening) is nog altijd niet bevestigd. Griep is dus hoe dan ook een stuk gevaarlijker dan de vaccinatie.

De enige contra-indicatie voor de inenting tegen griep is een bewezen hypergevoeligheid voor de actieve stoffen erin, voor een van de vulstoffen of voor de eiwitten van eieren.

5) Het vaccin biedt 6 tot 9 maanden bescherming

Het vaccin tegen griep werkt maar een bepaalde tijd. De antistoffen blijven maar 6 tot 9 maanden leven bij mensen van 65 jaar of meer. Daarom is het van cruciaal belang om u elk jaar te laten vaccineren.

6) Griep is niet te behandelen met antibiotica

De mythe dat antibiotica helpen bij griep moet met alle macht worden bestreden: antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie. Sommige artsen schrijven toch antibiotica voor bij griep, maar alleen omdat ze een bacteriële complicatie willen voorkomen. Griep wordt behandeld met antivirale middelen. U moet die wel meteen bij het begin van de symptomen nemen.

7) Hoe herkent u griep?

U moet vooral oog hebben voor de intensiteit en de plotselinge opkomst van de symptomen. Als u zich op een paar uur tijd echt uitgeput voelt, of u zich plots algemeen ziek voelthoge koorts en spierpijn, is de kans groot dat het griep is (en is er allicht een epidemie aan de gang). Ga dan snel naar uw huisarts, want misschien kunt u nog een antivirale behandeling krijgen. Die verkort de duur en de intensiteit van de symptomen. Anders bestaat de kans dat u vijf dagen het bed moet houden!

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 22/12/2014 - 10h01 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/01/2017 - 12h43

Point d’information de l’Agence nationale de sécurité du médicament (Ansm), octobre 2014. Ministère de la Santé, sante.gouv.fr. Influenza.be.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels