PUBLICITÉ

Zetmeelhoudende producten: driemaal per dag!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/11/2013 - 12h26
-A +A

Zetmeelhoudende producten zijn vaak niet erg geliefd bij mensen die gewicht proberen te verliezen.

Nochtans worden ze gepromoot in de meest recente mededelingen van het nationaal plan voor voeding en gezondheid.

Welke zijn de voordelen van zetmeelhoudende producten?

 

PUB

Hoeveel zetmeelhoudende producten moeten we eten?

Zetmeelhoudende stoffen worden ook complexe koolhydraten genoemd.
Men vindt ze in pasta, rijst, brood en aardappelen, maar ook in droge groenten (linzen, kikkererwten…), griesmeel en alle bereidingen op basis van graangewassen. Ze spelen een belangrijke rol voor onze gezondheid als energiebron voor het lichaam, en in het bijzonder voor de hersenen. Ze kunnen ook, als extraatje, vezels en plantaardige eiwitten aanvoeren, tenminste als u de juiste producten kiest.

Dat is de reden waarom voedingsdeskundigen tegenwoordig aanraden om driemaal per dag zetmeelhoudende producten te eten.

Dat betekent dus zetmeelhoudende stoffen bij elke maaltijd! Ideaal zou zijn dat die stoffen zouden zorgen voor 50% van de dagelijks opgenomen calorieën.

De valstrikken van zetmeelhoudende producten

Zetmeelhoudende producten zijn niet onze vijand, integendeel. Op twee voorwaarden…

  • De eerste is dat we er niet mee mogen overdrijven. Eet dus naargelang uw honger, niet meer!
  • De tweede voorwaarde: zorg ervoor dat de bereidingswijze geen calorieën toevoegt aan de zetmeelhoudende producten. Maak uw aardappelen klaar in water of in de oven, maar bak ze niet in vet natuurlijk. Zorg ervoor dat de rijst of de pasta's niet overdreven gekookt worden, en hoewel u gerust een lepel olijfolie of een beetje boter bij uw pasta's mag doen, deze mogen er niet in 'zwemmen'!

Zetmeelhoudende producten worden meestal met iets anders gecombineerd. Probeer er iets mee te combineren dat goed is voor uw gezondheid. Een voorbeeld: aardappelen zijn goed voor u, maar als u er een slaatje van maakt met mayonaise en spekreepjes, zult u de voordelen van de zetmeelhoudende producten niet optimaal benutten.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/11/2013 - 12h26

Nationaal Voedings- en GezondheidsPlan

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Redenen om voor linzen te kiezen... Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h59

Net zoals de meeste peulvruchten , lijken linzen volledig van het toneel te verdwijnen. En dat terwijl linzen over heel wat voedingstroeven beschikken die perfect passen bij de aanbevelingen inzake gezonde voeding . Een blik op een eeuwenoud en heden...

Meer artikels