PUBLICITÉ

Zes vragen over de morning-afterpil

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/11/2011 - 15h49
-A +A

Weet u alles wat u moet weten over de morning-afterpil of de zogenaamde noodpil? Op een ochtend dat de angst u plots naar de keel grijpt, is ze een kostbare hulp. Maar ze moet wel juist worden gebruikt om doeltreffend te zijn.

PUB

Wat zijn de bestanddelen van de morning-afterpil?


Meestal zit er maar één stof in, levonorgestrel of ulipristal. Die bindt zich aan de receptoren van het progesteronhormoon en verandert zo de hormonale werking.


Hoe werkt de morning-afterpil?


Ze werkt op twee manieren, afhankelijk van het moment waarop ze in de cyclus genomen wordt:
  • Ze remt de eisprong af: als het seksuele contact voor de eisprong plaatsvindt, verhindert de morning-afterpil dat het eitje de eileider verlaat. Dan zal er geen bevruchting plaatsvinden.
  • Ze belet de innesteling van het eitje: als het seksuele contact na de eisprong plaatsvindt, belet de morning-afterpil dat het eitje zich in de baarmoederwand nestelt en zich ontwikkelt.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/11/2011 - 15h49 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/11/2011 - 15h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De morning-afterpil, hoe werkt dat? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h58

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voo...

De morning-afterpil vergeten? Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

Ongewenste zwangerschap bij adolescenten blijft een groot probleem, hoewel er een spoedcontraceptie bestaat. In Engeland werd in arme wijken een enquête gehouden om na te gaan waarom jonge vrouwen de morning-afterpil niet gebruiken.

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil? Gepubliceerd op 18/01/2011 - 12h29

De morning-afterpil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt na een seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een (ongewenste) zwangerschap. Deze pil wordt bij voorkeur meteen na het vrijen genomen. Op deze manier wordt de zwangerschap meteen b...

Meer artikels