PUBLICITÉ

Zes voedingstips voor kinderen en tieners

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/12/2016 - 10h09
-A +A

Snoepen, het ontbijt overslaan, te veel gezoete dranken, tussendoortjes... het zijn allemaal slechte eetgewoonten die tot overgewicht kunnen leiden.

Hieronder vindt u enkele voedingstips om beter in de voedselbehoeften van uw kind en/of tienerzoon of -dochter te voorzien.

PUB

De voedselbehoeften van kinderen en tieners

De voedingsopname moet de energiebehoeften dekken en tegelijk instaan voor de groei . De energiebehoeften voor kinderen en tieners van 4 tot 17 jaar variëren tussen 1750 en 2500 calorieën, maar deze waarden moeten worden aangepast al naargelang van de leeftijd, de lichaamslengte en de fysieke activiteit van elk kind. De dagelijkse opnames moeten eiwitten (11 tot 15% van de totale energie-opname) bevatten, koolhydraten (50 tot 55%) en vetten (30 tot 35%), maar ook vitamines en mineralen.
Deze opspiltsing in verschillende voedingscategorieën is niet altijd makkelijk toe te passen. Deze tips kunnen u misschien helpen.

6 voedingstips

1) Een melkproduct bij elke maaltijd
Enkele equivalenten in termen van kalk: ¼ liter melk = 2 porties yoghurt = 80g camembert = 60 g harde kaas.
Het is heel belangrijk dat meisjes tijdens hun kinder- en tienerleeftijd genoeg kalk binnenkrijgen om later geen risico op osteoporose te lopen. De piek van de botmassa wordt met 20 jaar bereikt. Melk en andere melkproducten zijn de beste leveranciers van kalk.

2) Eén portie dierlijke eiwitten per dag (vlees, vis of eieren)
Concreet raadt men per dag 10 gram vlees, vis of eieren per leeftijdsjaar + 10 gram aan. Bijvoorbeeld 40 gram vlees per dag voor een kind van 3 jaar of 80 gram voor een kind van 7 jaar (bij voorkeur in één portie per dag).

3) 5 porties fruit en groenten per dag
Ongeacht de vorm: vers, diepgevroren of in blik.

4) Zetmeelhoudende producten bij elke maaltijd
Brood, pasta, rijst, gedroogde peulvruchten, aardappelen.

5) Suiker beperken zonder het te verguizen
Suiker moet iets feestelijks hebben en dus voorbehouden worden voor speciale aangelegenheden. Het heeft geen zin om suiker te verguizen, maar probeer overdaad te beperken en voorkom dat uw kinderen wennen aan een zoete smaak. Want dat is net wat vaak gebeurt door het dagelijks eten van zoetigheden en drinken van gesuikerde dranken.

6) Geef water als drank
Water is de enige drank die ons lichaam nodig heeft. Water dus zonder toevoeging van suiker zoals bij fruitsap of siroop het geval is.

Pas deze 6 tips gespreid toe over de dag, dat wil zeggen over de 3 maaltijden (het ontbijt is een volwaardige maaltijd) en het vieruurtje.

Nog een laatste tip: ook fastfood mag niet als de grote boosdoener worden bestempeld. Beperk het alleen en zorg ervoor dat het niet bovenop de andere maaltijden komt. Las af en toe een fastfoodmaaltijd in (één keer om de 3 tot 6 weken) op het gewone etensuur, en zorg ervoor dat de porties aangepast zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/12/2016 - 10h09

Medec 2009, 11-13 maart 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het Amerikaanse eetpatroon: geen na te volgen voorbeeld! Geüpdatet op 22/03/2005 - 00h00

De Verenigde Staten werpen zich vaak op als leider in tal van domeinen. Uit een analyse van het gewijzigde eetgedrag sinds de jaren zeventig blijkt echter dat we een radicaal andere weg moeten inslaan en er lessen moeten uit trekken voor de toekomst…...

Soep is gezond Gepubliceerd op 23/09/2015 - 12h01

Soep verdient meer dan ooit een vaste plaats op ons menu. Soep drinken is een eenvoudig, maar doeltreffend gebaar. Herfst is een ideale kans om dit gerecht in de schijnwerpers te zetten en de voordelen ervan voor onze gezondheid nog eens op een rijtj...

Evenwichtige voeding: een kwestie van porties Gepubliceerd op 30/09/2015 - 15h11

Globaal gezien, weet u wel wat op gebied van voeding evenwichtig is en wat niet. Vis en groenten zijn uiteraard goed, snoep en chips zijn dat niet... Maar in feite, bent u wel op de hoogte van de porties die men mag verbruiken om in goede gezondheid...

Meer artikels